Рецепти
Семифредо со костени Ана Ѓорова

Традиционален италијански непечен десерт од варени костени и рикота крем. Ладен десерт со прелив од топло чоколадо – одличен за во есенските денови.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Костен(1 Килограм)

Шеќер(200 Грама)

Рикота сирење(250 Грама)

Пишкоти(30 Грама)

Путер(100 Грама)

Какао(1 Кафена лажица)

Рум(2-3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 4 часа

  1. Варете ги костените околу еден час, потоа излупете ги и измиксирајте ги.
  2. Мелените костени измешајте ги со омекнатиот путер, какаото и 50 грама шеќер.
  3. Рикотата изматете ја со останатиот шеќер додека добиете кремаста смеса. Додајте малку рум и промешајте.
  4. Останатиот рум измешајте го со малку вода и потопете ги пишкотите.
  5. Наредете ги пишкотите во тава, премачкајте ги со рикота кремата и одозгора премачкајте фил од костени. Покријте со фолија и оставете да отстои 3 часа во фрижидер.
  6. Извадете го семифредото од фрижидер, одозгора прелијте го со топло чоколадо, декорирајте со мелени ореви или лешници и послужете го веднаш!
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: