Рецепти
Штрудла со цреши Ана Ѓорова

Лесен, вкусен и неодолив десерт што може да го послужите со топка сладолед од ванила

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Маслиново масло(35 Милилитри)

Сол(1 Прстофат)

Вода(100 Милилитри)

Бело вино(1 Супена лажица)

Цреши(500 Грама)

Кафеав шеќер(150 Грама)

Цимет

Лебни трошки

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Во сад ставете ги брашното, солта, маслото и виното и измешајте ја смесата. Потоа додајте ја водата (ладна) и продолжете да мешате и месите додека добиете меко тесто. Оставете да отстои 20-30 минути.
  2. Во меѓувреме измијте ги црешите, исчистете ги и излупете ги од семките.
  3. Расукајте го тестото многу тенко на набрашнета површина. Одозгора наросете лебни трошки и распоредете ги црешите со тоа што ќе оставите простор на краевите.
  4. Одозгора наросете ги со шеќерот и циметот.
  5. Свиткајте ги сите четири страни од тестото како плик.

01

6. Тестото ставете го во плех врз намастена хартија за печење. Одозгора попрскајте го со малку млеко и со кафеав шеќер.

7. Штрудлата печете ја во веќе загреана рерна на 160 степени, 45 минути.

Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: