Рецепти
Штрудли со јаболко и бисквити Ана Ѓорова

Вкусни штрудли со домашно тесто и фил од рендани јаболки, мелени бисквити и сечкани ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Квасец(20 Грама)

Јајце(1 )

Вода(180 Милилитри)

Шеќер(5 Супени лажици)

Шеќер во прав

Путер(125 Грама)

Јаболко(5 )

Мелени бисквити(200 Грама)

Сечкани ореви(150 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Цимет(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во сад за месење ги ставаме брашното, квасецот, 2 лажици шеќер, јајцето, 180 мл вода и путерот. Замесуваме мазно тесто и го оставаме да стаса околу половина час.
  2. Во меѓувреме ги рендаме јаболката, оревите ги сечкаме, а бисквитите ги мелеме. Сето ова го ставаме во голем, длабок сад, додаваме 3 лажици шеќер, малку цимет и ванила. Смесата добро ја соединуваме.
  3. Од тестото развлекуваме кора и врз неа го нанесуваме филот. Кората ја виткаме во ролат, потоа малку го расплескуваме и го сечеме.
  4. Приготвените штрудлички ги редиме во подмачкан плех и ги печеме во загреана рерна.
  5. Откако ќе се испечат ги вадиме од рерна, оставаме малку да се изладат и ги наросуваме со шеќер во прав.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: