Рецепти
Штрудли со јаболко и бисквити Ана Ѓорова

Вкусни штрудли со домашно тесто и фил од рендани јаболки, мелени бисквити и сечкани ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Квасец(20 Грама)

Јајце(1 )

Вода(180 Милилитри)

Шеќер(5 Супени лажици)

Шеќер во прав

Путер(125 Грама)

Јаболко(5 )

Мелени бисквити(200 Грама)

Сечкани ореви(150 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Цимет(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во сад за месење ги ставаме брашното, квасецот, 2 лажици шеќер, јајцето, 180 мл вода и путерот. Замесуваме мазно тесто и го оставаме да стаса околу половина час.
  2. Во меѓувреме ги рендаме јаболката, оревите ги сечкаме, а бисквитите ги мелеме. Сето ова го ставаме во голем, длабок сад, додаваме 3 лажици шеќер, малку цимет и ванила. Смесата добро ја соединуваме.
  3. Од тестото развлекуваме кора и врз неа го нанесуваме филот. Кората ја виткаме во ролат, потоа малку го расплескуваме и го сечеме.
  4. Приготвените штрудлички ги редиме во подмачкан плех и ги печеме во загреана рерна.
  5. Откако ќе се испечат ги вадиме од рерна, оставаме малку да се изладат и ги наросуваме со шеќер во прав.

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: