Рецепти
Штрумфчиња
Декоративни и интересни колачиња кои се одлична ужина за Вашите деца!
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(3 )
Масло(1 Чаша)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Брашно(600 Грама)
Шеќер(400 грама + 2 чаши )
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Црно чоколадо(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во еден сад се матат 3 јајца со 2 чаши шеќер. Откако убаво ќе се изматат, се додаваат маслото, прашакот за печиво и брашното.
- Од состојките се замесува убаво, мазно тесто и потоа од тестото се кинат мали парченца и од нив се прават топчиња со големина на орев.
- Направените топчиња се редат во тепсија и се ставаат во загреана рерна да се печат од 10 до 15 минути на температура од 150 степени.
- Во меѓувреме се подготвува шербет: во едно тенџере се ставаат 400 грама шеќер и вода колку да го покрие шеќерот.
- Колачињата се потопуваат во шербетот и веднаш се вадат настрана, се редат, а потоа се полеваат со растопено чоколадо и со изматена шлаг-пена во која е додадена сина прехрамбена боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во