Рецепти
Швајцарска штрудла Ана Ѓорова

Одличен десерт со јаболки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Масло(2 Супени лажици)

Јајце(1 )

Јаболко(1,2 Килограм)

Шеќер(120 Грама)

Путер(120 Грама)

Лебни трошки(100 Грама)

Суво грозје(60 Грама)

Бадеми(60 Грама)

Лимон(1 )

Цимет(1 Кафена лажица)

Шеќер во прав(2 Супени лажици)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Замесете тесто од брашното, јајцето, половина од маслото, малку сол и 1,25 дл ладна вода. Премачкајте го тестото со масло и оставете го да отстои 30 минути.
  2. Пропржете ги трошките на 50 г путер со постојано мешање. Исечете ги излупените јаболки на тенки парчиња, ставете ги врз плех прекриен со масна хартија и печете ги 12 минути на 200 степени.
  3. Во еден сад измешајте ги оладените јаболки со трошките, шеќерот, циметот, кората од лимон, сувото грозје омекнато во ладна вода и исечканите бадеми.
  4. Расукајте го тестото врз влажна крпа и прекријте го со смесата. Потоа со помош на крпата завиткајте го тестото врз филот и завиткајте го неколку пати околу филот.
  5. Префрлете ја штрудлата во тава прекриена со масна хартија, полијте ја со растопениот путер и печете ја 1 час на 180 степени. Сервирајте ја ладна, посипана со шеќер во прав.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: