Рецепти
Швајцарска штрудла Ана Ѓорова

Одличен десерт со јаболки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Масло(2 Супени лажици)

Јајце(1 )

Јаболко(1,2 Килограм)

Шеќер(120 Грама)

Путер(120 Грама)

Лебни трошки(100 Грама)

Суво грозје(60 Грама)

Бадеми(60 Грама)

Лимон(1 )

Цимет(1 Кафена лажица)

Шеќер во прав(2 Супени лажици)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Замесете тесто од брашното, јајцето, половина од маслото, малку сол и 1,25 дл ладна вода. Премачкајте го тестото со масло и оставете го да отстои 30 минути.
  2. Пропржете ги трошките на 50 г путер со постојано мешање. Исечете ги излупените јаболки на тенки парчиња, ставете ги врз плех прекриен со масна хартија и печете ги 12 минути на 200 степени.
  3. Во еден сад измешајте ги оладените јаболки со трошките, шеќерот, циметот, кората од лимон, сувото грозје омекнато во ладна вода и исечканите бадеми.
  4. Расукајте го тестото врз влажна крпа и прекријте го со смесата. Потоа со помош на крпата завиткајте го тестото врз филот и завиткајте го неколку пати околу филот.
  5. Префрлете ја штрудлата во тава прекриена со масна хартија, полијте ја со растопениот путер и печете ја 1 час на 180 степени. Сервирајте ја ладна, посипана со шеќер во прав.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: