Рецепти

Швајцарска штрудла
Одличен десерт со јаболки
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Масло(2 Супени лажици)
Јајце(1 )
Јаболко(1,2 Килограм)
Шеќер(120 Грама)
Путер(120 Грама)
Лебни трошки(100 Грама)
Суво грозје(60 Грама)
Бадеми(60 Грама)
Лимон(1 )
Цимет(1 Кафена лажица)
Шеќер во прав(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Замесете тесто од брашното, јајцето, половина од маслото, малку сол и 1,25 дл ладна вода. Премачкајте го тестото со масло и оставете го да отстои 30 минути.
- Пропржете ги трошките на 50 г путер со постојано мешање. Исечете ги излупените јаболки на тенки парчиња, ставете ги врз плех прекриен со масна хартија и печете ги 12 минути на 200 степени.
- Во еден сад измешајте ги оладените јаболки со трошките, шеќерот, циметот, кората од лимон, сувото грозје омекнато во ладна вода и исечканите бадеми.
- Расукајте го тестото врз влажна крпа и прекријте го со смесата. Потоа со помош на крпата завиткајте го тестото врз филот и завиткајте го неколку пати околу филот.
- Префрлете ја штрудлата во тава прекриена со масна хартија, полијте ја со растопениот путер и печете ја 1 час на 180 степени. Сервирајте ја ладна, посипана со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во