Рецепти
Сладолед торта
Летна торта што ќе ја обожавате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Слатка павлака(250 Милилитри)
Белка од јајце(3 )
Шеќер во прав(150 Грама)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Црно чоколадо(150 Грама)
Сечкани ореви(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Слатката павлака и 100 г од шеќерот во прав изматете ги на најсилно со миксер додека добиете шлаг.
- Настрана изматете ги белките со 50 г шеќер во прав во цврст снег.
- Потоа соединете ги во еден сад, додајте го екстрактот од ванила и внимателно мешајте со лажица. Ставете во фрижидер 20 минути.
- Во меѓувреме чоколадото растопете го на пареа.
- Во калап за торти ставете хартија за печење, премачкајте еден слој од шлагот. Одозгора премачкајте топено чоколадо, па мелени ореви и на крај покријте со остатокот од смесата со белки и слатка павлака.
- Тортата ставете ја во фрижидер 2 часа пред послужување.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во