Рецепти
Слатко од малини
Македонски специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 180 минути
- За да не се распаднат малините, треба да се стават во 2 литри вода во која е растворено боракс (Натриумова сол на борот) и да стојат два часа.
- За тоа време во посебен сад ставете го шеќерот да се растопи, па кога ќе биде густо варен тргнете го од оган и оладете го.
- Во ладниот шеќер додајте ги малините и варете ги како и секое друго слатко, а повремено вадете ја пената.
- Садот покријте го со влажна крпа да отстои еден ден, а утредента послужете го.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во