Рецепти
Слатко од зелени смокви Ана Ѓорова

Можеби е потребно повеќе време за нивна подготовка, но трудот дефинитивно се исплати

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зелена смоква(2 Килограми)

Шеќер(6 Килограми)

Лимон(1 )

Вода(1.5 Литар)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 250 минути

  1. Со вилушка направете неколку дупки на секоја смоква и ставете ги во тенџере со вода да се варат. Кога ќе зоврие водата, истурете ја и ставете нова вода во тенџерето повторно да зоврие. Повторете ја постапката 9 пати, а потоа исцедете ги смоквите.
  2. Во друго тенџере на оган ставете вода и шеќер. Кога сирупот ќе почне да врие, додајте ги исушените смокви и гответе ги околу 30-40 минути.
  3. Тргнете од оган, додајте ги исечените парчиња лимон во кругови, покријте го тенџерето и оставете да отстои 12 часа.
  4. Откако слаткото од смокви ќе отстои, распоредете го во тегли и убаво затворете ги. Доколку има вишок сируп, ставете го во чиста тегла и искористете го за подготовка на десерти и колачи.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: