Рецепти
Солена торта од спанаќ и млад кромид Ана Ѓорова

Интересно предјадење со кори од млад кромид и спанаќ и со вкусен мешан фил од павлака, кашкавал и шунка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Спанаќ(500 Грама)

Млад кромид(3 страка )

Јајце(6 )

Јогурт(200 Милилитри)

Брашно(200 Грама)

Масло(50 Милилитри)

Прашок за печиво(1 )

Сол(1 Кафена лажица)

Павлака(600 Милилитри)

Мајонез(200 Милилитри)

Кашкавал(100 Грама)

Шунка(100 Грама)

Сусам(за посипување )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

Кори:

  1. Спанаќот се обарува.
  2. Обарениот спанаќ и кромидот се сечкаат ситно, па во подлабок сад се мешаат со јогуртот.
  3. Се додаваат 50 мл масло, 3 јајца и сол и се промешува.
  4. Постепено се додава брашно помешано со печиво и постојано се мати со лажица.
  5. Добиената смеса се истура во плех обложен со хартија за печење и се пече 15 минути на 200°C.
  6. Се сече на три еднакви дела и се оставаат да се оладат.

Филување:

  1. Се варат 3 јајца.
  2. Едната кора се става на чинија за торта, се премачкува со 200 мл павлака. Се посипува со ситно сечкана шунка и се премачкува со 100 мл мајонез.
  3. Одозгора се става втората кора, се премачкува со павлака, се редат варените јајца исечени на кругови и се премачкува со мајонез.
  4. На крајот се преклопува третата кора, се премачкува со павлака, се посипува одозгора со рендан кашкавал и се наросува со пржен сусам.
  5. Може да се исечат и коцки и наместо сусам да се декорира со зеленчук, маслинки и слично за мезе.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: