Рецепти
Солена торта од спанаќ и млад кромид
Интересно предјадење со кори од млад кромид и спанаќ и со вкусен мешан фил од павлака, кашкавал и шунка
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Спанаќ(500 Грама)
Млад кромид(3 страка )
Јајце(6 )
Јогурт(200 Милилитри)
Брашно(200 Грама)
Масло(50 Милилитри)
Прашок за печиво(1 )
Сол(1 Кафена лажица)
Павлака(600 Милилитри)
Мајонез(200 Милилитри)
Кашкавал(100 Грама)
Шунка(100 Грама)
Сусам(за посипување )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
Кори:
- Спанаќот се обарува.
- Обарениот спанаќ и кромидот се сечкаат ситно, па во подлабок сад се мешаат со јогуртот.
- Се додаваат 50 мл масло, 3 јајца и сол и се промешува.
- Постепено се додава брашно помешано со печиво и постојано се мати со лажица.
- Добиената смеса се истура во плех обложен со хартија за печење и се пече 15 минути на 200°C.
- Се сече на три еднакви дела и се оставаат да се оладат.
Филување:
- Се варат 3 јајца.
- Едната кора се става на чинија за торта, се премачкува со 200 мл павлака. Се посипува со ситно сечкана шунка и се премачкува со 100 мл мајонез.
- Одозгора се става втората кора, се премачкува со павлака, се редат варените јајца исечени на кругови и се премачкува со мајонез.
- На крајот се преклопува третата кора, се премачкува со павлака, се посипува одозгора со рендан кашкавал и се наросува со пржен сусам.
- Може да се исечат и коцки и наместо сусам да се декорира со зеленчук, маслинки и слично за мезе.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во