Рецепти
Солени принцес-крофнички
Солени крофнички со богат фил од павлака и зеленчук. Одлични како мезе или за разни прослави и слични пригоди.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вода(200 Милилитри)
Масло(100 Милилитри)
Сол( по вкус )
Брашно(150 Грама)
Прашок за печиво(1 )
Јајце(4 )
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Сусам(20-30 Грама)
Сирење(150-200 Грама)
Кисели краставички(3-4 )
Морков(1 )
Зелени маслинки(10 )
Шунка(100 Грама)
Кашкавал(100 Грама)
Чајна(100 Грама)
Мајонез(100 Грама)
Кисела павлака(3-4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Водата, маслото и солта се ставаат во сад на оган да зовријат.
- Се додаваат брашното и прашакот за печиво, се меша за да не се прават грутчиња од тестото. Оваа смеса малку се готви и се трга од оган.
- Се вклучува миксерот и смесата се мати со постепено додавање на јајцата едно по едно.
- Откако смесата убаво ќе се соедини, се полни во готварски шприц или во калап за тулумби, па во плех обложен со хартија се прават формите на крофничките.
- Се наросуваат со сусам и се печат на 180°C околу 20 минути.
- По печењето се сечат на половинки, така што горниот дел да биде како капа.
- За подготовка на филот: се мешаат дробеното сирење, ситно сечканите кисели краставички и морковот од туршија, ситно сечканите маслинки, шунка, кашкавал и чајна, се додава мајонезот или тартар сос по желба и павлаката, па убаво сè се меша.
- Принцес-крофните се полнат со филот и се поклопуваат со капите и се служат ладни.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во