Рецепти
Сос со ароматични тревки
Сосот е добар за печено свинско и телешко месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Жолчка од јајце(4 )
Путер(150 Грама)
Свеж сок од лимон(3 Супени лажици)
Оцет(4 Супени лажици)
Бело вино(8 Супени лажици)
Свежа мајчина душица(1 Гранче)
Ловоров лист(1 )
Естрагон (Тарос)(неколку листови )
Кромид(1 Главица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Во еден сад ставете ги оцетот и виното, па додајте ги мајчината душичка, ловоровиот лист, кромидот, естрагонот, солта и биберот и добро измешајте.
- Ставете го садот на оган и мешајте сè додека течноста не се намали на половина.
- Потоа отстранете ги тревките и оставете ја течноста да се олади. Во неа додајте ги жолчките и изматете ги за да добиете хомогена смеса.
- Ставете го садот врз поголем сад со вода, а потоа ставете го на оган мешајќи ја смесата додека да добиете пенаста смеса (10 минути).
- Во меѓувреме растопете го путерот, па додајте го на сосот кој треба постојано да го мешате.
- Извадете го помалиот сад од поголемиот сад и во смесата додајте го сокот од лимон. На крајот зачинете со исечкан магдонос и листови естрагон. Ќе добиете 2 децилитри сос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во