Рецепти
Сос со ароматични тревки Ана Ѓорова

Сосот е добар за печено свинско и телешко месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Жолчка од јајце(4 )

Путер(150 Грама)

Свеж сок од лимон(3 Супени лажици)

Сол

Бибер

Оцет(4 Супени лажици)

Бело вино(8 Супени лажици)

Свежа мајчина душица(1 Гранче)

Ловоров лист(1 )

Естрагон (Тарос)(неколку листови )

Кромид(1 Главица)

Сечкан магдонос

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Во еден сад ставете ги оцетот и виното, па додајте ги мајчината душичка, ловоровиот лист, кромидот, естрагонот, солта и биберот и добро измешајте.
  2. Ставете го садот на оган и мешајте сè додека течноста не се намали на половина.
  3. Потоа отстранете ги тревките и оставете ја течноста да се олади. Во неа додајте ги жолчките и изматете ги за да добиете хомогена смеса.
  4. Ставете го садот врз поголем сад со вода, а потоа ставете го на оган мешајќи ја смесата додека да добиете пенаста смеса (10 минути).
  5. Во меѓувреме растопете го путерот, па додајте го на сосот кој треба постојано да го мешате.
  6. Извадете го помалиот сад од поголемиот сад и во смесата додајте го сокот од лимон. На крајот зачинете со исечкан магдонос и листови естрагон. Ќе добиете 2 децилитри сос.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: