Рецепти
Сос со ароматични тревки Ана Ѓорова

Сосот е добар за печено свинско и телешко месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Жолчка од јајце(4 )

Путер(150 Грама)

Свеж сок од лимон(3 Супени лажици)

Сол

Бибер

Оцет(4 Супени лажици)

Бело вино(8 Супени лажици)

Свежа мајчина душица(1 Гранче)

Ловоров лист(1 )

Естрагон (Тарос)(неколку листови )

Кромид(1 Главица)

Сечкан магдонос

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Во еден сад ставете ги оцетот и виното, па додајте ги мајчината душичка, ловоровиот лист, кромидот, естрагонот, солта и биберот и добро измешајте.
  2. Ставете го садот на оган и мешајте сè додека течноста не се намали на половина.
  3. Потоа отстранете ги тревките и оставете ја течноста да се олади. Во неа додајте ги жолчките и изматете ги за да добиете хомогена смеса.
  4. Ставете го садот врз поголем сад со вода, а потоа ставете го на оган мешајќи ја смесата додека да добиете пенаста смеса (10 минути).
  5. Во меѓувреме растопете го путерот, па додајте го на сосот кој треба постојано да го мешате.
  6. Извадете го помалиот сад од поголемиот сад и во смесата додајте го сокот од лимон. На крајот зачинете со исечкан магдонос и листови естрагон. Ќе добиете 2 децилитри сос.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: