Рецепти

Тарт со џем од малини
Вкусен тарт со џем од малини по оригинален австрински рецепт како што го приготвуваат во слаткарниците во Линц
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер(90 Грама)
Путер(75 Грама)
Јајце(1 )
Мелени бадеми(50 Грама)
Цимет(5 Грама)
Брашно(220 Грама)
Прашок за печиво(1 Грам)
Џем од малини(200 Грама)
Јајце(1 за премачкување )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Просејте го брашното, прашокот за пециво и циметот во еден сад.
- Исечете го путерот на коцки и измешајте го со брашното.
- Месете го путерот со брашното и постепено додавајте ги мелените бадеми.
- Матете ги шеќерот и јајцето и додајте ги во смесата со брашното. Месете го тестото со раце.
- Ставете го брашното во фрижидер минимум 1 час.
- Измерете околу 350 грама од тестото и расукајте го со дијаметар од 24 см.
- Ставете го тестото во калапот за тарт и притиснете го на краевите.
- Вишокот тесто исечете го со ножици.
- Матете го џемот додека не стане мазен и премачкајте го врз тестото.
- Останатиот дел од тестото расукајте го така што ќе има дебелина од 4 мм и исечете го на еднакви ленти.
- Наредете ги лентите врз тартот една врз друга.
- Премачкајте ги со јајце и печете го тартот во загреана рерна на 180 степени околу 30-40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во