Рецепти
Тиквички на милански начин
Италијански специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиквичка(1 )
Домат(2 )
Димена сланина(100 Грама)
Црвен кромид(1 Главица)
Брашно(2 Супени лажици)
Рузмарин(3 Гранчиња)
Кисела павлака(300 Милилитри)
Рендан пармезан(40 Грама)
Суво оригано(1 Супена лажица)
Лук(1 Чешне)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Сечканите лук и кромид пржете ги на загреано масло во тава на оган, сланината исечкајте ја на коцки и додајте ја во тавата.
- Откако ќе се испржат, тргнете ја тавата од оган.
- Доматите излупете ги и исечете ги на коцки и ставете ги во огноотпорен сад намастен со масло.
- Тиквичкате излупете ја и исечете ја на тенки ленти по должина. Наредете ги лентите тиквичка врз доматите во садот и посолете.
- Потоа во садот додајте ги и испржените кромид, лук и сланина.
- Во друг длабок сад, магдоносот и листовите рузмарин ситно исечкајте ги и измешајте ги со киселата павлака.
- Потоа во садот со магдоносот додајте ги брашното, ориганото и ренданиот пармезан. Зачинете со сол и бибер и мешајте со жица за матење додека смесата се соедини.
- Со смесата прекријте ја содржината во огноотпорниот сад.
- Печете го јадењето во претходно загреана рерна на 180°C околу 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во