Рецепти
Тирамису
Популарен италијански десерт со кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маскарпоне сирење(600 Грама)
Јајце(6 )
Ванила во прав(2 Пакувања)
Пишкоти(1 Пакување)
Шеќер(6 Супени лажици)
Кафе(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Се земаат 3 посебни садови, во едниот се ставаат 6 белки, во вториот 6 жолчки со 6 лажици шеќер, а во третиот маскарпоне со ванила и по желба 2 лажици ликер.
- Прво се матат белките, потоа жолчките па маскарпонето. Сето тоа се соединува меѓутоа се меша внимателно со голема лажица, не со миксер.
- Пишкотите се макнуваат во кафето па се редат на здела во која ќе се сервира. Врз нив се става пола од кремот, пак се реди пола пишкоти потопени во кафе па се додава останатиот крем.
- Со цедилка за чај одозгора за посипува какао или чоколадо во прав. Се остава да отстои во фрижидер најмалку 3 часа.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во