Рецепти

Тирамису од цреши
Практичен и едноставен начин на подготовка на летен тирамису колач со свежи цреши, за кој не е потребно печење во рерна.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пишкоти(105 Грама)
Млеко(2 Децилитри)
Цреши(300 Грама)
Горчлив ликер(2 Супени лажици)
Жолчка од јајце(3 )
Шеќер(6 Супени лажици)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Маскарпоне сирење(200 Грама)
Желатин(15 Грама)
Црно чоколадо(100 Грама)
Слатка павлака(3 Децилитри)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Во мало тенџере на умерен оган сварете ги излупените цреши со 3 лажици шеќер и ликер (може да употребите и овошен ликер). Гответе додека смесата не зоврие и тргнете настрана, а потоа во садот додајте 10 грама желатин претходно измешан со 4 лажици ладна вода.
- Во друг сад на пареа згответе 3 жолчки од јајце со 3 лажици шеќер и 1 пакување ванилин шеќер. Гответе со непрекинато мешање додека шеќерот целосно не се растопи и тргнете настрана. Останатиот желатин измешајте го со 2 лажици ладна вода и додајте го во смесата со жолчките. Убаво промешајте и додајте го маскарпоне сирењето.
- Чоколадото растопете го на пареа со 1 дл слатка павлака и оставете да се олади. Потоа оладената смеса изматете ја со миксер за да се добие цврст крем.
- Пишкотите натопете ги во млеко и распоредете ги на дното од стаклените чаши за послужување. Врз пишкотите ставете од филот од цреши, потоа ставете од филот од ванила и одозгора ставете уште еден слој потопени пишкоти. Над пишкотите, додајте слој од чоколадо и на крај завршете со шлагот од слатката павлака. Декорирајте со свежи плодови цреши и посужете го десертот ладен.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во