Рецепти
Тирамису со рум
Непечен италијански десерт од кафе и рум
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Маскарпоне сирење(250 Грама)
Шеќер(7-10 Супени лажици)
Пишкоти(300 Грама)
Еспресо(300-400 Милилитри)
Рум(малку )
Какао(за посипување )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Искршете ги јајцата и одвојте ги белките од жолчките, па изматете ги жолчките со 7-10 лажици какао (зависи колку благо сакате да биде), па ставете ги да се варат 10 минути на пареа додека згуснат.
- Во оваа смеса додајте го маскарпоне сирењето исцедено од вода и промешајте.
- Белките изматете ги во цврст снег и додајте ги со смесата.
- Сварете го кафето, па оставете го да се олади и оставете го во еден сад.
- Во друг сад ставете го румот. Натопувајте ги пишкотите во румот, па во кафето и редете ги во сад за тирамису, па премачкајте ги со ред крем. Продолжете по истиот распоред (ред пишкоти ред крем) додека не ги потрошите сите состојки.
- Посипете го тирамисуто со какао и оставете да се стегне во фрижидер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во