Рецепти
Топло чоколадо со црвено вино
Совршен топол пијалак за доцна попладне или по вечерата со кој ќе ги изненадите пријателите
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПијалaкТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црно чоколадо(1 Пакување)
Млеко(1 Чаша)
Црвено вино(½ Чаша)
Шеќер(2 Супени лажици)
Сол(1 Прстофат)
Екстракт од ванила(½ Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 15 минути
- Чоколадото искршете го на ситни парчиња.
- Ставете го во тенџере на тивок оган со виното, млекото и шеќерот (ако користите погорко чоколадо, пример црно чоколадо со какао, тогаш додајте ги 2-те лажици шеќер, во спротивно тоа е право на избор ако сакате пијалакот да биде поблаг).
- Непрекинато мешајте додека чоколадото целосно се растопи.
- Тргнете од оган и измешајте ги прстофатот сол и екстрактот од ванила.
- Измешајте да се соединат состојките, претурете во чаши и веднаш послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во