Рецепти
Торта часовник
Интересна и декоративна торта од чоколадо и мелени ореви што може да ја подготвите како роденденско изненадување. Наместете ги стрелките на часот на раѓање на славеникот.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(7 )
Шеќер(300 грама + 10 лажици )
Вода(10 лажици, млака )
Мелени ореви(100 Грама)
Брашно(200 Грама)
Прашок за печиво(1 )
Шлаг крем ванила(2 Пакувања)
Маргарин(250 Грама)
Црно чоколадо(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Се матат 4 жолчки со 300 г шеќер со постепено додавање 10 лажици млака вода, а потоа се додаваат и посебно изматени 4 белки, 100 г мелени ореви, 200 г брашно и 1 пакетче печиво.
- Се пече на 180 степени, 30 минути. Испечениот пандишпан се сече на два дела.
- За филот: се матат 3 јајца со 10 лажици шеќер на пареа. Се додаваат 250 г маргарин и 100 г растопено чоколадо.
- Пред да се филуваат корите се попрскуваат со рум.
- Се става првата кора, па се премачкува со фил, потоа се става и втората кора одозгора.
- Се матат 2 шлаг-крема од ванила, па целата торта се премачкува и се декорира на краевите со кујнски шприц.
- Со малку растопено црно чоколадо се формираат бројките и стрелките и се декорира со уште чоколадни ронки по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во