Рецепти
Торта часовник Ана Ѓорова

Интересна и декоративна торта од чоколадо и мелени ореви што може да ја подготвите како роденденско изненадување. Наместете ги стрелките на часот на раѓање на славеникот.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(7 )

Шеќер(300 грама + 10 лажици )

Вода(10 лажици, млака )

Мелени ореви(100 Грама)

Брашно(200 Грама)

Прашок за печиво(1 )

Шлаг крем ванила(2 Пакувања)

Маргарин(250 Грама)

Црно чоколадо(100 Грама)

Чоколадни трошки

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Се матат 4 жолчки со 300 г шеќер со постепено додавање 10 лажици млака вода, а потоа се додаваат и посебно изматени 4 белки, 100 г мелени ореви, 200 г брашно и 1 пакетче печиво.
  2. Се пече на 180 степени, 30 минути. Испечениот пандишпан се сече на два дела.
  3. За филот: се матат 3 јајца со 10 лажици шеќер на пареа. Се додаваат 250 г маргарин и 100 г растопено чоколадо.
  4. Пред да се филуваат корите се попрскуваат со рум.
  5. Се става првата кора, па се премачкува со фил, потоа се става и втората кора одозгора.
  6. Се матат 2 шлаг-крема од ванила, па целата торта се премачкува и се декорира на краевите со кујнски шприц.
  7. Со малку растопено црно чоколадо се формираат бројките и стрелките и се декорира со уште чоколадни ронки по желба.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: