Рецепти
Торта фантазија Ана Ѓорова

Можеби ќе ви треба подолго време за подготовка, но дефинитивно трудот се исплати

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Слатка павлака(3 Децилитри)

Млеко(1,5 Децилитар)

Ванила стапче(1 )

Жолчка од јајце(6 )

Црно чоколадо(300 Грама)

Лешник(120 Грама)

Брашно(80 Грама)

Шеќер(200 Грама)

Јајце(2 )

Путер(140 Грама)

Желатин(во листови )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

Пандишпан:

  1. На пареа растопете 100 г црно чоколадо искршено на коцки заедно со омекнатиот путер.
  2. Откако ќе се растопат, тргнете ги од оган и измешајте 2 јајца, 120 г шеќер и 80 г брашно.
  3. Мешајте со жица за матење, додајте ги сечканите лешници и убаво соединете ги состојките.
  4. Ставете ја смесата во кружен калап за печење торти, претходно намастен и набрашнет, па печете 10 минути во рерна на 180 степени.
  5. Откако пандишпанот ќе се испече, извадете го од рерна и оставете го да се излади.

Крем од ванила:

  1. Млекото ставете го во тенџере на оган заедно со ванила стапчето.
  2. Додајте 1,5 дл слатка павлака и откако ќе зоврие тргнете од оган.
  3. Со виљушка измешајте 3 жолчки (не ги матете) со 40 г шеќер и додајте ги во тенџерето со павлаката и млекото.
  4. Измешајте, извадете го стапчето ванила и ставете ја смесата во сад за печење обложен со хартија за печење.
  5. Печете го кремот од ванила во рерна на тивко (околу 100 степени и помалку) околу 1 час и 20 минути.
  6. Откако кремот ќе се испече и олади, ставете го во фрижидер 3-4 часа.

Мус од чоколадо:

  1. Три жолчки изматете ги со 40 г шеќер.
  2. Откако добро ќе се изматат, додајте 200 г растопено чоколадо и гответе ги на пареа.
  3. Додајте го желатинот (претходно потопете го во ладна вода), додајте 1,5 дл матена слатка павлака и мешајте.

Финална постапка:

  1. Пандишпанот ставете го во кружен калап со пречник.
  2. Половина од мусот ставете го врз пандишпанот и оставете го во фрижидер да се стврдне половина час.
  3. Потоа одозгора додајте го кремот од ванила, па врз кремот додајте го останатиот мус од чоколадо.
  4. Убаво израмнете и оставете го калапот во фрижидер најмалку 2 часа.
  5. Пред послужување, тортата одозгора декорирајте ја со рендано чоколадо.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: