Рецепти
Торта фантазија
Можеби ќе ви треба подолго време за подготовка, но дефинитивно трудот се исплати
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ТешкоСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Слатка павлака(3 Децилитри)
Млеко(1,5 Децилитар)
Ванила стапче(1 )
Жолчка од јајце(6 )
Црно чоколадо(300 Грама)
Лешник(120 Грама)
Брашно(80 Грама)
Шеќер(200 Грама)
Јајце(2 )
Путер(140 Грама)
Желатин(во листови )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
Пандишпан:
- На пареа растопете 100 г црно чоколадо искршено на коцки заедно со омекнатиот путер.
- Откако ќе се растопат, тргнете ги од оган и измешајте 2 јајца, 120 г шеќер и 80 г брашно.
- Мешајте со жица за матење, додајте ги сечканите лешници и убаво соединете ги состојките.
- Ставете ја смесата во кружен калап за печење торти, претходно намастен и набрашнет, па печете 10 минути во рерна на 180 степени.
- Откако пандишпанот ќе се испече, извадете го од рерна и оставете го да се излади.
Крем од ванила:
- Млекото ставете го во тенџере на оган заедно со ванила стапчето.
- Додајте 1,5 дл слатка павлака и откако ќе зоврие тргнете од оган.
- Со виљушка измешајте 3 жолчки (не ги матете) со 40 г шеќер и додајте ги во тенџерето со павлаката и млекото.
- Измешајте, извадете го стапчето ванила и ставете ја смесата во сад за печење обложен со хартија за печење.
- Печете го кремот од ванила во рерна на тивко (околу 100 степени и помалку) околу 1 час и 20 минути.
- Откако кремот ќе се испече и олади, ставете го во фрижидер 3-4 часа.
Мус од чоколадо:
- Три жолчки изматете ги со 40 г шеќер.
- Откако добро ќе се изматат, додајте 200 г растопено чоколадо и гответе ги на пареа.
- Додајте го желатинот (претходно потопете го во ладна вода), додајте 1,5 дл матена слатка павлака и мешајте.
Финална постапка:
- Пандишпанот ставете го во кружен калап со пречник.
- Половина од мусот ставете го врз пандишпанот и оставете го во фрижидер да се стврдне половина час.
- Потоа одозгора додајте го кремот од ванила, па врз кремот додајте го останатиот мус од чоколадо.
- Убаво израмнете и оставете го калапот во фрижидер најмалку 2 часа.
- Пред послужување, тортата одозгора декорирајте ја со рендано чоколадо.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во