Рецепти
Торта фантазија Ана Ѓорова

Можеби ќе ви треба подолго време за подготовка, но дефинитивно трудот се исплати

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Слатка павлака(3 Децилитри)

Млеко(1,5 Децилитар)

Ванила стапче(1 )

Жолчка од јајце(6 )

Црно чоколадо(300 Грама)

Лешник(120 Грама)

Брашно(80 Грама)

Шеќер(200 Грама)

Јајце(2 )

Путер(140 Грама)

Желатин(во листови )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

Пандишпан:

  1. На пареа растопете 100 г црно чоколадо искршено на коцки заедно со омекнатиот путер.
  2. Откако ќе се растопат, тргнете ги од оган и измешајте 2 јајца, 120 г шеќер и 80 г брашно.
  3. Мешајте со жица за матење, додајте ги сечканите лешници и убаво соединете ги состојките.
  4. Ставете ја смесата во кружен калап за печење торти, претходно намастен и набрашнет, па печете 10 минути во рерна на 180 степени.
  5. Откако пандишпанот ќе се испече, извадете го од рерна и оставете го да се излади.

Крем од ванила:

  1. Млекото ставете го во тенџере на оган заедно со ванила стапчето.
  2. Додајте 1,5 дл слатка павлака и откако ќе зоврие тргнете од оган.
  3. Со виљушка измешајте 3 жолчки (не ги матете) со 40 г шеќер и додајте ги во тенџерето со павлаката и млекото.
  4. Измешајте, извадете го стапчето ванила и ставете ја смесата во сад за печење обложен со хартија за печење.
  5. Печете го кремот од ванила во рерна на тивко (околу 100 степени и помалку) околу 1 час и 20 минути.
  6. Откако кремот ќе се испече и олади, ставете го во фрижидер 3-4 часа.

Мус од чоколадо:

  1. Три жолчки изматете ги со 40 г шеќер.
  2. Откако добро ќе се изматат, додајте 200 г растопено чоколадо и гответе ги на пареа.
  3. Додајте го желатинот (претходно потопете го во ладна вода), додајте 1,5 дл матена слатка павлака и мешајте.

Финална постапка:

  1. Пандишпанот ставете го во кружен калап со пречник.
  2. Половина од мусот ставете го врз пандишпанот и оставете го во фрижидер да се стврдне половина час.
  3. Потоа одозгора додајте го кремот од ванила, па врз кремот додајте го останатиот мус од чоколадо.
  4. Убаво израмнете и оставете го калапот во фрижидер најмалку 2 часа.
  5. Пред послужување, тортата одозгора декорирајте ја со рендано чоколадо.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: