Рецепти
Торта од бадеми Ана Ѓорова

Бадемите се богат извор на антиоксиданси, витамин Е, магнезиум, калциум, растителни влакна и протеини. Затоа дозволете си го овој десерт и уживајте во неговите благодети.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Путер(130 Грама)

Шеќер(80 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Рум(1 Супена лажица)

Жолчка од јајце(5 )

Белка од јајце(5 )

Бадеми(200 Грама)

Прашок за печиво(2 Супени лажици)

Млечно чоколадо(200 Грама)

Шлаг крем ванила(2 Пакувања)

Млеко(250 Милилитри)

Вода(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Со миксер измешајте 80 грами путер, шеќерот, ванилиниот шеќер и румот.
  2. Измешајте ги жолчките од јајце, мелените бадеми, прашакот за печиво и 100 грами чоколада и на крај измешајте го шлагот од белките. Ставете дел од смесата (околу 25 сантиметри) во намрсен сад за печење торти кој е обложен со хартија и печете во загреана рерна на 180°C околу 45 – 50 минути. Оладете и пресечете на половина.
  3. Во сварено оладено млеко додајте ја шлаг кремата и мешајте со миксер. Смесата распоредете ја над тортата, па ставете втор слој од другата смеса и со преостанатиот слој крем намачкајте ја тортата и оставете 2 часа на ладно место.
  4. За глазура: oстанатото чоколадо стопете го на пареа со 2 супени лажици вода и постепено додавајте 50 грами путер. Со глазурата прелијте ја тортата и послужете ја ладна.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: