Рецепти

Торта од бадеми
Бадемите се богат извор на антиоксиданси, витамин Е, магнезиум, калциум, растителни влакна и протеини. Затоа дозволете си го овој десерт и уживајте во неговите благодети.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Путер(130 Грама)
Шеќер(80 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Рум(1 Супена лажица)
Жолчка од јајце(5 )
Белка од јајце(5 )
Бадеми(200 Грама)
Прашок за печиво(2 Супени лажици)
Млечно чоколадо(200 Грама)
Шлаг крем ванила(2 Пакувања)
Млеко(250 Милилитри)
Вода(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Со миксер измешајте 80 грами путер, шеќерот, ванилиниот шеќер и румот.
- Измешајте ги жолчките од јајце, мелените бадеми, прашакот за печиво и 100 грами чоколада и на крај измешајте го шлагот од белките. Ставете дел од смесата (околу 25 сантиметри) во намрсен сад за печење торти кој е обложен со хартија и печете во загреана рерна на 180°C околу 45 – 50 минути. Оладете и пресечете на половина.
- Во сварено оладено млеко додајте ја шлаг кремата и мешајте со миксер. Смесата распоредете ја над тортата, па ставете втор слој од другата смеса и со преостанатиот слој крем намачкајте ја тортата и оставете 2 часа на ладно место.
- За глазура: oстанатото чоколадо стопете го на пареа со 2 супени лажици вода и постепено додавајте 50 грами путер. Со глазурата прелијте ја тортата и послужете ја ладна.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во