Рецепти
Торта од бадеми Ана Ѓорова

Бадемите се богат извор на антиоксиданси, витамин Е, магнезиум, калциум, растителни влакна и протеини. Затоа дозволете си го овој десерт и уживајте во неговите благодети.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Путер(130 Грама)

Шеќер(80 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Рум(1 Супена лажица)

Жолчка од јајце(5 )

Белка од јајце(5 )

Бадеми(200 Грама)

Прашок за печиво(2 Супени лажици)

Млечно чоколадо(200 Грама)

Шлаг крем ванила(2 Пакувања)

Млеко(250 Милилитри)

Вода(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Со миксер измешајте 80 грами путер, шеќерот, ванилиниот шеќер и румот.
  2. Измешајте ги жолчките од јајце, мелените бадеми, прашакот за печиво и 100 грами чоколада и на крај измешајте го шлагот од белките. Ставете дел од смесата (околу 25 сантиметри) во намрсен сад за печење торти кој е обложен со хартија и печете во загреана рерна на 180°C околу 45 – 50 минути. Оладете и пресечете на половина.
  3. Во сварено оладено млеко додајте ја шлаг кремата и мешајте со миксер. Смесата распоредете ја над тортата, па ставете втор слој од другата смеса и со преостанатиот слој крем намачкајте ја тортата и оставете 2 часа на ладно место.
  4. За глазура: oстанатото чоколадо стопете го на пареа со 2 супени лажици вода и постепено додавајте 50 грами путер. Со глазурата прелијте ја тортата и послужете ја ладна.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: