Рецепти
Торта шпански ветар
Торта од матена слатка павлака со фил од мелени ореви. Послужете ја со парчиња свежо овошје и уживајте во вкусот.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(10 )
Шеќер(750 Грама)
Путер(250 Грама)
Мелени ореви(250-300 Грама)
Брашно(7 Супени лажици)
Хопла(1 Литар)
Млеко(1 Литар)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
Тесто:
- Десет белки се матат со 500 грама шеќер, се додава 1,5 лажички цеден лимон. Смесата се истура во подмачкан плех и се пече само 5 минути на 250 степени.
- Потоа температурата во рерната се намалува на 100 степени и пандишпанот се пече 1 час без отварање на рерната.
Фил:
- Десет жолчки се матат со 250 грама шеќер.
- Во една шолја млеко се раствораат 7 лажици брашно.
- Смесата се истура во 1 литар топло млеко, па се додаваат и изматените жолчки и се прави кремот.
- Посебно се мати путерот и се додава во изладениот крем.
- Кремот се дели на два дела. Во првиот дел се додаваат мелените ореви, а во другиот половина од хоплата.
Финална постапка:
- Изладеното тесто се филува прво со кремот од ореви.
- Потоа се нанесува крем, па вториот дел од слатката павлака.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во