Рецепти
Торта шпански ветар Ана Ѓорова

Торта од матена слатка павлака со фил од мелени ореви. Послужете ја со парчиња свежо овошје и уживајте во вкусот.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(10 )

Шеќер(750 Грама)

Путер(250 Грама)

Мелени ореви(250-300 Грама)

Брашно(7 Супени лажици)

Хопла(1 Литар)

Млеко(1 Литар)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

Тесто:

  1. Десет белки се матат со 500 грама шеќер, се додава 1,5 лажички цеден лимон. Смесата се истура во подмачкан плех и се пече само 5 минути на 250 степени.
  2. Потоа температурата во рерната се намалува на 100 степени и пандишпанот се пече 1 час без отварање на рерната.

Фил:

  1. Десет жолчки се матат со 250 грама шеќер.
  2. Во една шолја млеко се раствораат 7 лажици брашно.
  3. Смесата се истура во 1 литар топло млеко, па се додаваат и изматените жолчки и се прави кремот.
  4. Посебно се мати путерот и се додава во изладениот крем.
  5. Кремот се дели на два дела. Во првиот дел се додаваат мелените ореви, а во другиот половина од хоплата.

Финална постапка:

  1. Изладеното тесто се филува прво со кремот од ореви.
  2. Потоа се нанесува крем, па вториот дел од слатката павлака.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: