Рецепти

Торта со слатко од зелени смокви
Одлична торта за секакви пригоди
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ТешкоСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(9 за пандишпаните )
Шеќер(9 лажици за пандишпаните )
Брашно(3 лажици за пандишпаните )
Мелени ореви(15 лажици за пандишпаните )
Прашок за печиво(1 и пол ќесичка за пандишпаните )
Црно чоколадо(130 грама за пандишпаните )
Мелени ореви(250 грама за филот )
Путер(210 грама за филот )
Млеко(100 мл за филот )
Слатко од зелени смокви(400 г смокви за филот )
Суво грозје(100 грама за филот )
Шеќер(3 лажици за филот )
Црно чоколадо(100 г за преливот )
Слатка павлака(100 мл за преливот )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
Пандишпани
- Во длабок сад со миксер изматете ги јајцата и шеќерот додека не се растопи.
- Потоа додајте ги брашното, мелените ореви и печивото и измешајте.
- На покрупната страна од рендето во садот изрендајте го чоколадото и мешајте со лажица додека смесата не се соедини.
- Потоа ставете од смесата во тркалезна тава бр.24 и во 2 тркалезни калапа сите обложени со хартија.
- Ставете ги калапите во претходно загреана рерна и печете ги 20 минути на 200 степени.
Фил
- Сувото грозје прелијте го со 30 мл топла вода и оставете го малку да се кисне.
- Во тенџере на оган ставете ги млекото и шеќерот и промешајте.
- Откако млекото ќе се загрее, тргнете го тенџерето од оган, додајте ги мелените ореви и промешајте.
- Во сад за матење со миксер пенасто изматете го путерот.
- Додајте ги изладените, полупопарени ореви и омекнатото суво грозје, па матете со миксерот додека смесата се соедини.
- Смоквите од слатко ситно исечкајте ги ( рецепт за домашно слатко: https://moemeni.mk/?cs_recepti=slatko-od-zeleni-smokvi ) и додајте ги во садот, па целиот фил мешајте го да се соедини.
Финална постапка
- Пандишпаните извадете ги од калапите и од тавата и отстранете им ги хартиите.
- На чинија за торта ставете го првиот пандишпан, прелијте го со шербетот од слаткото од смокви и премачкајте го со фил.
- Истата постапка повторете ја и со вториот пандишпан.
- Нанесете го третиот пандишпан и прелијте го со шербетот од слаткото, па страничниот дел на тортата премачкајте го со преостанатиот фил.
- Горната површина на тортата премачкајте ја со изладен чоколаден прелив: во тенџере на оган ставете ги слатката павлака и чоколадото на парчиња. Мешајте да се растопи чоколадото.
- Декорирајте ја целата торта со рендано чоколадо, со чоколадни трошки или со сечкани ореви.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во