Одлична и преубава класика во која ќе уживате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минутиЈајце(4 за пандишпан )
Шеќер(100 г за пандишап )
Путер(100 г за пандишап )
Црно чоколадо(100 г за пандишап )
Брашно(110 г за пандишап )
Нишесте (пченкарен скроб)(20 г за пандишап )
Ванилин шеќер(1 ќесичка за пандишап )
Слатка павлака(600 г за филот )
Крем сирење(200 г за филот )
Шеќер во прав(100 г за филот )
Желатин(1 и пол ќесичка за филот )
Млечно чоколадо(150 г за филот )
Компот од вишни(100 мл сок за филот )
Нишесте (пченкарен скроб)(2 лажици за пудингот од вишни )
Шеќер(2 лажици за пудингот од вишни )
Компот од вишни(500 г вишни без семки за пудингот од вишни )
Компот од вишни(250 мл сок за пудингот од вишни )
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
Пандишпан
- Во тенџере на оган растопете ги путерот и чоколадото искршено на парчиња.
- Во сад за матење со миксер изматете ги јајцата. Додајте го шеќерот и матете додека се растопи.
- Додајте го брашното во садот со јајцата, потоа и ванилиниот шеќер, густинот и изладената чоколада. Мешајте со лажица додека смесата се соедини.
- Смесата ставете ја во тркалезен калап обложен со хартија за печење, па ставете го калапот во рерна и печете 30 минути на 180°C.
- Печениот пандишпан исечете го на 2 еднакви дела.
Пудинг од вишни
- Во тенџере на оган ставете ги вишните од компот (претходно излупени од семките), 150 мл сок од компот од вишни и шеќерот.
- Густинот размешајте го со останатите 100 мл сок од компот, па додајте го во зовриената смеса од тенџерето и мешајте со жица додека пудингот ја добие потребната густина.
Фил
- Во тенџере на оган растопете 150 г млечна чоколада искршена на парчиња.
- Желатинот размешајте го со 50 мл вода.
- Во тенџере на оган ставете 70 мл вода. Додајте го набабрениот желатин и мешајте додека да се растопи.
- Во сад за матење изматете ја слатката павлака со миксер, додајте ги крем сирењето и шеќерот во прав и матете додека смесата се соедини. Додајте го во смесата изладениот желатин и мешајте со лажица.
- Смесата поделете ја на 2 еднакви дела: во првиот дел измешајте ја топената чоколада, во вториот дел 20 мл сок од компот.
Финална постапка
- Првиот пандишпан попрскајте го со 5-6 лажици сок од компот. На чинијата за торта ставете го страничниот дел од калапот за печење.
- Пандишпанот намачкајте го со пудингот со вишни, па врз него фил од чоколадо, па потоа филот со сокот од вишни.
- Покријте со втората кора пандишпан, попрскајте ја со3-4 лажици сок од компот и врз неа изрендајте чоколадо.