Рецепти
Традиционален качамак
Лесно се прави, а има неверојатен вкус и е здраво. Ова е традиционално јадење кое го научив од баба ми и верувам дека ќе остане и понатаму како традиција да се приготвува во нашиот дом.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вода(1 Литар)
Сол(2 Супени лажици)
Пченкарно брашно(500 Грама)
Билно масло(50 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Се ставаат 1 литар вода и 2 лажици сол да зовријат, па се додава пченкарното брашно по можност домашно. Треба да се остави добро да се свари, околу еден час, и потоа се меша со лажица додека не се изедначи смесата.
- На оган се ставаат две лажици масло добро да се загрее.
- Потоа го вадиме готовиот качамак од тенџерето, кога цела смеса ќе се извади од тенџерето го попрскуваме качамакот со врелото масло и одозгора ставаме џимиринки, пропржени ребра, рендано сирење или кисела павлака по вкус.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во