Рецепти
Традиционален качамак Slavica Caca

Лесно се прави, а има неверојатен вкус и е здраво. Ова е традиционално јадење кое го научив од баба ми и верувам дека ќе остане и понатаму како традиција да се приготвува во нашиот дом.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(1 Литар)

Сол(2 Супени лажици)

Пченкарно брашно(500 Грама)

Билно масло(50 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Се ставаат 1 литар вода и 2 лажици сол да зовријат, па се додава пченкарното брашно по можност домашно. Треба да се остави добро да се свари, околу еден час, и потоа се меша со лажица додека не се изедначи смесата.
  2. На оган се ставаат две лажици масло добро да се загрее.
  3. Потоа го вадиме готовиот качамак од тенџерето, кога цела смеса ќе се извади од тенџерето го попрскуваме качамакот со врелото масло и одозгора ставаме џимиринки, пропржени ребра, рендано сирење или кисела павлака по вкус.

 

Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: