Рецепти
Традиционален качамак Slavica Caca

Лесно се прави, а има неверојатен вкус и е здраво. Ова е традиционално јадење кое го научив од баба ми и верувам дека ќе остане и понатаму како традиција да се приготвува во нашиот дом.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(1 Литар)

Сол(2 Супени лажици)

Пченкарно брашно(500 Грама)

Билно масло(50 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Се ставаат 1 литар вода и 2 лажици сол да зовријат, па се додава пченкарното брашно по можност домашно. Треба да се остави добро да се свари, околу еден час, и потоа се меша со лажица додека не се изедначи смесата.
  2. На оган се ставаат две лажици масло добро да се загрее.
  3. Потоа го вадиме готовиот качамак од тенџерето, кога цела смеса ќе се извади од тенџерето го попрскуваме качамакот со врелото масло и одозгора ставаме џимиринки, пропржени ребра, рендано сирење или кисела павлака по вкус.

 

Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: