Рецепти
Трилече
Популарниот вкусен и сочен колач – Трилече од три вида млека со потекло од Јужна Америка (шпански: torta de tres leches)
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кондензирано млеко(400 Грама)
Млеко(400 Грама)
Слатка павлака(1 Чаша)
Јајце(6 )
Шеќер во прав(2 Чаши)
Шеќер(2 Чаши)
Брашно(2 Чаши)
Ванилин шеќер(1 Кафена лажица)
Прашок за печиво(2 Кафени лажици)
Вода(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Загрејте ја рерната на максимум. Намрсете средно голем сад за печење и наросете го со брашно и оставете го настрана.
- Изматете 6 белки од јајцата со миксер и додајте 2 чаши шеќер во прав, па една по една 6 жолчки од јајце. Додајте ги брашното и прашакот за печиво во смесата и додајте 1/2 чаша млеко и убаво промешајте со миксер. Додајте го ванилиниот шеќер и ставете ја смесата во садот за печење, па печете 20 – 30 минути на 180°C додека малку не потемне.
- Подготовка на филот: во блендер ставете 400 грама млеко, 400 грама кондензирано млеко и слатка павлака и убаво изблендирајте.
- Извадете го колачот од рерна и додека е топол полијте го со смесата од млеко. Оставете да се подолади на собна температура, а потоа покријте го со крпа и оставете во фрижидер што е можно повеќе (до 4 часа).
- Подготовка на карамелата: во тенџере измешајте 2 чаши шеќер со 3 супени лажици вода и мешајте додека не се соедини смесата и додека не се стопи шеќерот и тргнете настрана.
- Извадете го оладениот колач од фрижидер и прелијте го со карамела. Послужете и уживајте!
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во