Рецепти
Трилече
Вкусен колач со повеќе видови млеко и со карамел
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(6 )
Шеќер(300 Грама)
Брашно(300 Грама)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Млеко(1 Литар)
Млеко за кафе(250 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Најпрво одвојте ги белките и жолчките од јајцата. Белките изматете ги со шеќерот цврсто како шлаг, па додавајте ги жолчките една по една и продолжете со матењето да се соедини смесата. Потоа додадете го брашното заедно со прашокот за печиво и измешајте.
- Премачкајте ја со малку путер малата Ростер тава, па истурете ја смесата во неа. Печете во загреана рерна на 200 степени првите 10 минути, потоа намалете ја температурата на 180 и печете уште 20 минути. Оставете го тестото да олади за да биде млако.
- Во меѓувреме измешајте ги сите видови на млеко. Едното е со 3,8% масленост, а млекото за кафе со 10%. Млакото тесто превртете го на крпа и во тавата истурете половина од измешаното млеко. Во него ставете го тестото како што е превртено и над него прелијте го остатокот од млекото.
- Оставете го да впие од млекото околу 2 часа. Потоа исечете го на коцки со пластична алатка, покријте го со фолија, и ставете го во фрижидер неколку часа добро да се разлади.
- Пред да сервирате, поминете го горниот дел со готов карамел.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во