Рецепти
Црна какао торта
Какао торта со чоколадна глазура што се подготвува подолго, но ќе ве изненади со нејзиниот вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Чоколадо од какао(550 Грама)
Какао(40 Грама)
Шеќер(150 Грама)
Путер(400 Грама)
Јајце(6 )
Слатка павлака(200 Милилитри)
Бело чоколадо(30 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Во тенџере на оган растопете го путерот со шеќерот и какаото, па додајте 300 г чоколадо и мешајте додека да се растопи. Потоа оставете ја смесата потполно да се олади.
- Во изладената смеса додавајте ги јајцата едно по едно и мешајте со миксер. Смесата претурете ја во тавче за печење бр. 24 обложено со хартија за печење. Се пече околу 80 минути на 140 степени.
- Останатото чоколадо (250 г) растопете го со слатката павлака.
- Печената торта кога потполно ќе се излади и ќе сплесне, прелијте ја со чоколадото.
- Белото чоколадо изрендајте го на ситно ренде врз тортата, додека преливот не е стегнат, за да се добијат убави шари.
- Тортата пред послужување чувајте ја најмалку 4 часа во фрижидер за да се излади и стегне.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во