Рецепти
Турлитава со грозје
Освежителна варијанта на традиционалната турли тава, со неколку зрна црно грозје
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско месо(300 Грама)
Боранија(1 Шака)
Зелена пиперка(2 )
Морков(3 )
Модар патлиџан(1 )
Бамја(1/2 Килограм)
Компир(1/2 Килограм)
Црно грозје(10 зрна )
Вегета(1 Супена лажица)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Црвен пипер(1/2 Кафена лажица)
Брашно(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Зеленчукот исчистете го и исечкајте го на коцки.
- Месото исто така исечкајте го на коцки и испржете го, а потоа ставете го во огноотпорен сад.
- Пиперките испржете ги и додајте ги во садот. Во истата тава испржете ги морковите, боранијата, модриот патлиџан и едно по едно редете ги во садот со месото.
- Компирите исечкајте ги на коцки, бамјите исчистете ги и сè заедно додајте во садот. Зачинете и наполнете со млака вода колку да се покријат зеленчуците.
- Изматете една лажица брашно и половина лажица црвен пипер со вода и додајте врз зеленчукот. Промешајте.
- Одозгора наредете ги зрната грозје и ставете да се пече околу 1 час на 200°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во