Рецепти
Турлитава со грозје Ана Ѓорова

Освежителна варијанта на традиционалната турли тава, со неколку зрна црно грозје

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свинско месо(300 Грама)

Боранија(1 Шака)

Зелена пиперка(2 )

Морков(3 )

Модар патлиџан(1 )

Бамја(1/2 Килограм)

Компир(1/2 Килограм)

Црно грозје(10 зрна )

Вегета(1 Супена лажица)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Црвен пипер(1/2 Кафена лажица)

Брашно(1 Супена лажица)

Масло

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Зеленчукот исчистете го и исечкајте го на коцки.
  2. Месото исто така исечкајте го на коцки и испржете го, а потоа ставете го во огноотпорен сад.
  3. Пиперките испржете ги и додајте ги во садот. Во истата тава испржете ги морковите, боранијата, модриот патлиџан и едно по едно редете ги во садот со месото.
  4. Компирите исечкајте ги на коцки, бамјите исчистете ги и сè заедно додајте во садот. Зачинете и наполнете со млака вода колку да се покријат зеленчуците.
  5. Изматете една лажица брашно и половина лажица црвен пипер со вода и додајте врз зеленчукот. Промешајте.
  6. Одозгора наредете ги зрната грозје и ставете да се пече околу 1 час на 200°C.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: