Рецепти
Ужина од јагоди и ф’стаци
Овошна ужинка од јагоди извалкани во смеса од ф’стаци, босилек и сирење. Одлична идеја доколку сакате да ги воодушевите гостите со интересен и необичен рецепт.
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Козјо сирење(450 Грама)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
Мед(1/2 Кафена лажица)
Сушен темјан(1 Кафена лажица)
Јагоди(450 Грама)
Ф‘стаци(1/2 Чаша)
Сув босилек(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Во помал сад испасирајте го сирењето со вилушка и зачинете го со сол, бибер, темјан и мед. Измешајте добро и оставете го садот настрана.
- Мелените ф’стаци измешајте ги со босилекот (може и свеж босилек исечкан на ситно) и ставете ги во поголема чинија.
- Со рака земете од смесата со козјото сирење, сплескајте ја со дланките и формирајте круг со дебелина до 5 мм.
- Ставете 1 свежа јагода во дланката врз сирењето, поклопете ја со смесата и со кружни движења обвиткајте ја јагодата.
- Така подготвената јагода, извалкајте ја во чинијата со ф’стаците и босилекот.
- Повторете ја постапката и со останатите јагоди, а потоа ставете ги во чинија во фрижидер 1 час пред послужување.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во