Рецепти
Вртена пица
Вкусно печиво со шунка и кашкавал што е одлично за појадок или за вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1/2 Килограм)
Јајце(1 )
Квасец(1/2 )
Млеко(200 Милилитри)
Вода(100 милилитри млака )
Шеќер(1 Кафена лажица)
Сол(2 Кафени лажици)
Шунка(100 Грама)
Кашкавал(100 Грама)
Сусам(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Квасецот се става во чаша со вода, се додава шеќерот и малку од млекото и се остава да нарасне.
- Во длабок сад се ставаат брашното, јајцето, млекото, солта и квасецот. Се замесува тесто и по потреба се додава млака вода да се добие меко тесто.
- Откако тестото еднаш ќе нарасне, го размесуваме и го делиме на 3 дела. Потоа секој дел го делиме на 2. Треба да добиеме 6 топчиња.
- Шунката и кашкавалот ги рендаме.
- Првото топче го расукуваме на набрашнета површина и го филуваме на со шунката, кашкавалот и кечапот, па го виткаме во ролна.
- Истото го правиме и со второто топче. Потоа ги редиме едно до друго, ги залепуваме за краевите и почнуваме да ги преплетуваме како плетенка едно врз друго.
- Кога ќе завршиме со виткањето, ја ставаме првата пица на тавче подмачкано со масло, а постапката ја повторуваме со останатите топчиња.
- Пиците ги премачкуваме со вода и со масло, па ги наросуваме со сусам. Ги оставаме да нараснат, а рерната ја загреваме на 250 степени. Ги печеме пиците додека заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во