Рецепти
Запечен карфиол со мелено месо и грашак Ана Ѓорова

Одличен деликатес од зеленчук и месо со сочен, топен кашкавал одозгора

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Карфиол(1.5 Килограми)

Мешано мелено месо(600 Грама)

Кромид(1 Главица)

Суво оригано(1 Кафена лажица)

Сув босилек(0.5 Кафена лажица)

Сув магдонос(0.5 Кафена лажица)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

Грашок(1 мала конзерва )

Кашкавал(150 Грама)

Јајце(3 )

Млеко(200 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Карфиолот искинете го на цветови и обарете го во солена вода.
  2. Комидот ситно исечкајте го и заедно со меленото месо запржете го во тавче со малку масло. Пред крај додајте ги зачините и грашакот.
  3. Во намастен огноотпорен сад измешајте ги заедно карфиолот, кој ќе го разделите на уште поситни парчиња и содржината од месо, па одозгора израмнете.
  4. Кашкавалот изрендајте го одозгора, а доколку сакате, измешајте уште кашкавал во јадењето не само одозгора.
  5. Јајцата и млекото изматете ги со жица, посолете и наросете црн пипер, па прелејте ја содржината во садот.
  6. Печете 15-20 минути во загреана рерна на 200°C, односно додека преливот се згусне, а кашкавалот одозгора се растопи и фати малку коричка. Послужете го јадењето ладно или топло.
Банана залчиња
Дроб во кошулица
Овесни барови со јаворов сируп
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Посна сарма со праз и шампињони
Филе Велингтон
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Ролат со цимет и суво грозје
Чоколадни бомбици со авокадо
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Пита со јајца и кајмак
Печен ролат од свинско каре
Торта со печурки
Полнети телешки шницли
Крокети од полнети јајца
Банана бомбици со гранола
Солен колач праз и сирење
Домашен крем од кикирики
Лажни лазањи со зелка и колбаси
Кифли со виршла и кашкавал
Романски качамак
Чоколадни коцки со црн грав
Вегетаријански лазањи
Солена пита со маслинки
Полнет леб
Печена скуша (посно)
Тава пилешко со бешамел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: