Рецепти
Запечен карфиол со мелено месо и грашак Ана Ѓорова

Одличен деликатес од зеленчук и месо со сочен, топен кашкавал одозгора

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Карфиол(1.5 Килограми)

Мешано мелено месо(600 Грама)

Кромид(1 Главица)

Суво оригано(1 Кафена лажица)

Сув босилек(0.5 Кафена лажица)

Сув магдонос(0.5 Кафена лажица)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

Грашок(1 мала конзерва )

Кашкавал(150 Грама)

Јајце(3 )

Млеко(200 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Карфиолот искинете го на цветови и обарете го во солена вода.
  2. Комидот ситно исечкајте го и заедно со меленото месо запржете го во тавче со малку масло. Пред крај додајте ги зачините и грашакот.
  3. Во намастен огноотпорен сад измешајте ги заедно карфиолот, кој ќе го разделите на уште поситни парчиња и содржината од месо, па одозгора израмнете.
  4. Кашкавалот изрендајте го одозгора, а доколку сакате, измешајте уште кашкавал во јадењето не само одозгора.
  5. Јајцата и млекото изматете ги со жица, посолете и наросете црн пипер, па прелејте ја содржината во садот.
  6. Печете 15-20 минути во загреана рерна на 200°C, односно додека преливот се згусне, а кашкавалот одозгора се растопи и фати малку коричка. Послужете го јадењето ладно или топло.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: