Рецепти
Запечен карфиол со мелено месо и грашак Ана Ѓорова

Одличен деликатес од зеленчук и месо со сочен, топен кашкавал одозгора

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Карфиол(1.5 Килограми)

Мешано мелено месо(600 Грама)

Кромид(1 Главица)

Суво оригано(1 Кафена лажица)

Сув босилек(0.5 Кафена лажица)

Сув магдонос(0.5 Кафена лажица)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

Грашок(1 мала конзерва )

Кашкавал(150 Грама)

Јајце(3 )

Млеко(200 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Карфиолот искинете го на цветови и обарете го во солена вода.
  2. Комидот ситно исечкајте го и заедно со меленото месо запржете го во тавче со малку масло. Пред крај додајте ги зачините и грашакот.
  3. Во намастен огноотпорен сад измешајте ги заедно карфиолот, кој ќе го разделите на уште поситни парчиња и содржината од месо, па одозгора израмнете.
  4. Кашкавалот изрендајте го одозгора, а доколку сакате, измешајте уште кашкавал во јадењето не само одозгора.
  5. Јајцата и млекото изматете ги со жица, посолете и наросете црн пипер, па прелејте ја содржината во садот.
  6. Печете 15-20 минути во загреана рерна на 200°C, односно додека преливот се згусне, а кашкавалот одозгора се растопи и фати малку коричка. Послужете го јадењето ладно или топло.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: