Рецепти
Запечен карфиол со мелено месо и грашак
Одличен деликатес од зеленчук и месо со сочен, топен кашкавал одозгора
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Карфиол(1.5 Килограми)
Мешано мелено месо(600 Грама)
Кромид(1 Главица)
Суво оригано(1 Кафена лажица)
Сув босилек(0.5 Кафена лажица)
Сув магдонос(0.5 Кафена лажица)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
Грашок(1 мала конзерва )
Кашкавал(150 Грама)
Јајце(3 )
Млеко(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Карфиолот искинете го на цветови и обарете го во солена вода.
- Комидот ситно исечкајте го и заедно со меленото месо запржете го во тавче со малку масло. Пред крај додајте ги зачините и грашакот.
- Во намастен огноотпорен сад измешајте ги заедно карфиолот, кој ќе го разделите на уште поситни парчиња и содржината од месо, па одозгора израмнете.
- Кашкавалот изрендајте го одозгора, а доколку сакате, измешајте уште кашкавал во јадењето не само одозгора.
- Јајцата и млекото изматете ги со жица, посолете и наросете црн пипер, па прелејте ја содржината во садот.
- Печете 15-20 минути во загреана рерна на 200°C, односно додека преливот се згусне, а кашкавалот одозгора се растопи и фати малку коричка. Послужете го јадењето ладно или топло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во