Рецепти
Златно млеко
Азиски рецепт за растително млеко со куркума. Овој пијалак е многу здрав и може да го испробате за појадок или да се напиете една топла чаша пред спиење.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПијалaкТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
1 лицеВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вода(130 Милилитри)
Куркума(40 Грама)
Бибер(1 Прстофат)
Бадемово млеко(150 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 10 минути
- Ставете 130 мл вода со прстофат бибер во тенџере на оган. Веднаш штом почне да врие водата, тргнете го тенџерето од оган и измешајте ја куркумата во прав. Мешајте додека да добиете густа смеса.
- Во друго тенџере на оган ставете го млекото (од бадеми или соја). Кога ќе се стопли, но нема да зоврие, тргнете го настрана и измешајте ја куркумата.
- Смесата оставете ја малку да се подолади и претурете ја во тегла. Додајте мед, затворете со капак и измешајте ја смесата со тресење на теглата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во