Рецепти
Кумановска татлија со ореви (посно) Ана Ѓорова

Македонски десерт од пиво и ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Масло(1 Чаша)

Пиво(1 Чаша)

Гриз(1 Чаша)

Мелени ореви(1 Чаша)

Брашно(14 Супени лажици)

Прашок за печиво(1 )

Ванилин шеќер(1 )

Шеќер(700 Милилитри)

Вода(700 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути

  1. Во длабок сад од сите состојки (освен водата и шеќерот) замесуваме тесто.
  2. Тестото со рака го расплескуваме во кружно тавче број 30 и површината одозгора ја правиме да биде мазна.
  3. Татлијата ја сечеме на парчиња пред да се пече, а потоа ја печеме на 100°C еден и пол час.
  4. Во меѓувреме подготвуваме шербет од 700 мл шеќер и 700 мл вода. Се вари само 20 минути. Го оставаме настрана да се олади.
  5. Печената татлија додека е топла се прелива со изладениот шербет и се остава да впие.
  6. Декорираме со ореви и служиме во чинија за сервирање.
Весела торта
Пача
Посна сарма со праз и шампињони
Највкусни крофни
Свинско со пиво и со рузмарин
Печен ролат од свинско каре
Кростата со рикота и чоколадо
Мешана тава со месо и печурки
Свинско печено во маринада
Јунешки гулаш во црвено вино
Суви смокви
Карамелизирани смокви
Пијана скуша
Ребра со виски сос
Летен ѓувеч
Торта од лимон и боровници
Мини чизкејк со јогурт
Пилешки ражничи на хавајски начин
Полнети погачки со виршли
Леден чај
Тава со модри патлиџани
Ролат погача
Лиснати погачки
Грне од месо и зеленчук
Полнето пиле
Ребра во сос од виски
Полнето пиле со ориз
Тава зајачко со зеленчук
Билјаши
Ролат штрудли со афион

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: