Рецепти
Кумановска татлија со ореви (посно) Ана Ѓорова

Македонски десерт од пиво и ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Масло(1 Чаша)

Пиво(1 Чаша)

Гриз(1 Чаша)

Мелени ореви(1 Чаша)

Брашно(14 Супени лажици)

Прашок за печиво(1 )

Ванилин шеќер(1 )

Шеќер(700 Милилитри)

Вода(700 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути

  1. Во длабок сад од сите состојки (освен водата и шеќерот) замесуваме тесто.
  2. Тестото со рака го расплескуваме во кружно тавче број 30 и површината одозгора ја правиме да биде мазна.
  3. Татлијата ја сечеме на парчиња пред да се пече, а потоа ја печеме на 100°C еден и пол час.
  4. Во меѓувреме подготвуваме шербет од 700 мл шеќер и 700 мл вода. Се вари само 20 минути. Го оставаме настрана да се олади.
  5. Печената татлија додека е топла се прелива со изладениот шербет и се остава да впие.
  6. Декорираме со ореви и служиме во чинија за сервирање.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: