Рецепти
Розички од јаболки Ана Ѓорова

Декоративен десерт со кој ќе ги изненадите гостите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лиснато тесто(1 Пакување)

Јаболко(4 )

Лимон(1 )

Џем од кајсии(или друг по избор 100 грама )

Шеќер во прав(50 Грама)

Цимет(10 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Лиснатото тесто расукајте го до дебелина од половина сантиметар и исечете го на ленти широки 3-4 см.
  2. Јаболките исечете ги на тенки кругови (не ги лупете) и варете ги 4-5 минути во тенџере со вода и исцедениот лимон. Исцедете ги и оставете ги да се оладат и исечете ги на половинки.
  3. Врз секоја лента нанесете мармалад и посипете ја со цимет, па врз лентите ставете ги половинките јаболки и преклопете (како на сликата).

01

 

3. Завиткајте ги до крај како ролатчиња (како сликата).

02

4. Наредете ги добиените розички во калапи за мафини и печете ги во рерна на 200 степени, 25-30 минути.

5. Пред сервирање посипете ги со шеќер во прав.

Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: