Рецепти
Торта од тиква со чоколадо
Совршен спој на чоколадо и тиква како одличен, есенски десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер(1 1/2 Чаша)
Путер(1 1/2 Чаша)
Јајце(3 )
Ванилин шеќер(1 1/2 Кафена лажица)
Брашно(2 Чаши)
Прашок за печиво(2 Кафени лажици)
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Сол(1/4 Кафена лажица)
Цимет(1 Кафена лажица)
Пире од варена тиква(1 1/2 Чаша)
Крем сирење(115 Грама)
Шеќер во прав(1 Чаша)
Хопла(1 Чаша)
Црно чоколадо(300 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Загрејте ја рерната на 180°C.
- Во сад за матење со миксер пенасто изматете 1 чаша путер со шеќерот. Додајте ги едно по едно јајцата и лажичка ванилин шеќер и миксирајте додека смесата се соедини.
- Во друг сад измешајте го брашното, сода бикарбона, печивото, солта и циметот. Смесата додајте ја во садот за матење и измиксирајте сè заедно со изматените путер и јајца.
- Исклучете го миксерот и додајте го пирето од тиква, па промешајте со лажица додека смесата се соедини.
- Смесата поделете ја во 2 идентични, намастени, кружни садови за печење и ставете ги да се печат во загреаната рерна 35-40 минути. Боцнете со чепкалка во центарот – ако чепкалката е чиста, тортата е готова.
- Во меѓувреме изматете 1/2 чаша путер со крем сирењето, шеќерот во прав и 1/2 лажичка ванила. Убаво матете со миксер додека да добиете хомогена смеса.
- Готовите пандишпани извадете ги од садовите, премачкајте го едниот со смесата од путер и крем сирење на површината и преклопете го со другиот пандишпан.
- При крајот подгответе го чоколадниот фил: во тенџере на оган ставете ја хоплата и пред да зоврие додајте го дробеното чоколадо и мешајте додека чоколадото се растопи.
- Премачкајте ја тортата со чоколадниот фил и оставете ја да се стврдне околу 15 минути. Откако убаво ќе се олади, пресечете ја и сервирајте ја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во