Рецепти
Торта од тиква со чоколадо Ана Ѓорова

Совршен спој на чоколадо и тиква како одличен, есенски десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер(1 1/2 Чаша)

Путер(1 1/2 Чаша)

Јајце(3 )

Ванилин шеќер(1 1/2 Кафена лажица)

Брашно(2 Чаши)

Прашок за печиво(2 Кафени лажици)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Сол(1/4 Кафена лажица)

Цимет(1 Кафена лажица)

Пире од варена тиква(1 1/2 Чаша)

Крем сирење(115 Грама)

Шеќер во прав(1 Чаша)

Хопла(1 Чаша)

Црно чоколадо(300 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Загрејте ја рерната на 180°C.
  2. Во сад за матење со миксер пенасто изматете 1 чаша путер со шеќерот. Додајте ги едно по едно јајцата и лажичка ванилин шеќер и миксирајте додека смесата се соедини.
  3. Во друг сад измешајте го брашното, сода бикарбона, печивото, солта и циметот. Смесата додајте ја во садот за матење и измиксирајте сè заедно со изматените путер и јајца.
  4. Исклучете го миксерот и додајте го пирето од тиква, па промешајте со лажица додека смесата се соедини.
  5. Смесата поделете ја во 2 идентични, намастени, кружни садови за печење и ставете ги да се печат во загреаната рерна 35-40 минути. Боцнете со чепкалка во центарот – ако чепкалката е чиста, тортата е готова.
  6. Во меѓувреме изматете 1/2 чаша путер со крем сирењето, шеќерот во прав и 1/2 лажичка ванила. Убаво матете со миксер додека да добиете хомогена смеса.
  7. Готовите пандишпани извадете ги од садовите, премачкајте го едниот со смесата од путер и крем сирење на површината и преклопете го со другиот пандишпан.
  8. При крајот подгответе го чоколадниот фил: во тенџере на оган ставете ја хоплата и пред да зоврие додајте го дробеното чоколадо и мешајте додека чоколадото се растопи.
  9. Премачкајте ја тортата со чоколадниот фил и оставете ја да се стврдне околу 15 минути. Откако убаво ќе се олади, пресечете ја и сервирајте ја.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: