Рецепти

Грав со модри патлиџани
Ручек од модри патлиџани и грав на турски начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
1 лицеВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(1 )
Грав(1 Чаша)
Кромид(1 Главица)
Лук(3 Чешниња)
Домат(3 )
Црвена бабура(1 )
Чили пиперка(2 )
Путер(3 Супени лажици)
Масло(1/2 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Модрите патлиџани исечете ги на коцки и пржете ги во загреано масло додека не добијат златнокафена боја. Потоа оставете ги да отстојат на салфетки за да се исцедат од вишокот маснотии.
- Тепсија намастете ја со масло и додајте ги во неа пржените коцки модри патлиџани. Печете ги во загреана рерна на 200°C, околу 20-25 минути.
- Во тава загрејте путер и додајте ги исечканите кромид и лук. Лукот може и да го сомелете во блендер. Мешајте и гответе додека омекнат.
- Додајте бибер, сечкани домати на коцки, сечканите пиперки, 1 чаша врела вода, сол и црвен пипер и гответе половина час. Ако користите готов грав од конзерва, додајте го по 30 минути, а ако користите неварен грав ставете го веднаш во тавата, промешајте и гответе го половина час со зеленчукот и зачините.
- Потоа додајте ги пржените модри патлиџани, намалете ја температурата и гответе уште 15-20 минути. Сервирајте го јадењето топло со потпечен леб и ориз.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во