Рецепти
Грав со модри патлиџани Ана Ѓорова

Ручек од модри патлиџани и грав на турски начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(1 )

Грав(1 Чаша)

Кромид(1 Главица)

Лук(3 Чешниња)

Домат(3 )

Црвена бабура(1 )

Чили пиперка(2 )

Путер(3 Супени лажици)

Масло(1/2 Чаша)

Сол

Бибер

Црвен пипер

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Модрите патлиџани исечете ги на коцки и пржете ги во загреано масло додека не добијат златнокафена боја. Потоа оставете ги да отстојат на салфетки за да се исцедат од вишокот маснотии.
  2. Тепсија намастете ја со масло и додајте ги во неа пржените коцки модри патлиџани. Печете ги во загреана рерна на 200°C, околу 20-25 минути.
  3. Во тава загрејте путер и додајте ги исечканите кромид и лук. Лукот може и да го сомелете во блендер. Мешајте и гответе додека омекнат.
  4. Додајте бибер, сечкани домати на коцки, сечканите пиперки, 1 чаша врела вода, сол и црвен пипер и гответе половина час. Ако користите готов грав од конзерва, додајте го по 30 минути, а ако користите неварен грав ставете го веднаш во тавата, промешајте и гответе го половина час со зеленчукот и зачините.
  5. Потоа додајте ги пржените модри патлиџани, намалете ја температурата и гответе уште 15-20 минути. Сервирајте го јадењето топло со потпечен леб и ориз.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: