Рецепти
Абисински колач
Добар апетит 🙂
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(12 )
Шеќер(500 Грама)
Мелени ореви(300 Грама)
Црно чоколадо(150 Грама)
Ванилин шеќер(1 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Јајцата ги кршиме, 9 белки ставаме во длабок сад, жолчките во друг длабок сад, а преостанатите 3 белки во сад за матење.
- Со миксер ги матиме 3те белки додека не ја добијат потребната цврстина.
- Потоа со миксер ги матиме жолчките, ги додаваме ванилиниот шеќер и 250 г шеќер и матиме додека шеќерот не се растопи.
- На крупната страна од рендето во садот рендаме 50 г чоколада. Смесата ја додаваме во садот со изматените белки. Ги додаваме мелените ореви и мешаме со лажица додека смесата не се соедини.
- Ја нанесуваме во со масло намрсена и набрашнета правоаголна тава за печење бр. 40. Тавата ја ставаме во рерна и печеме 15 минути на 220 степени и ја вадиме од рерна.
- Преостанатите 9 белки ги матиме со миксер, постепено го додаваме преостанатиот шеќер и матиме додека не се растопи. Ги нанесуваме изматените белки врз испечениот пандишпан. Ја враќаме тавата во рерна, печеме уште 15 минути на 100 степени и ја вадиме од рерна.
- Преостанатата чоколада искршена на парчиња со 2 лажици масло ја топиме во тенџере на оган. Со лажицата го украсуваме колачот со изладената растопена чоколада. Оставаме да се лади и да отстои 24 часа пред послужување.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во