Рецепти
Алва со бадеми
Популарниот турски десерт во облик на бомбици кој нема да Ве остави рамнодушни. Предлог: идентично вкусна варијанта е ако употребите мелени ореви наместо бадеми
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(200 Грама)
Путер(6 Супени лажици)
Мелени бадеми(100 Грама)
Шеќер(400 Грама)
Вода(4 Децилитри)
Ванилин шеќер(10 Грама)
Лимон(1 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Подготовка на шеќерниот сируп: во лонец на оган ставете вода, шеќер, ванилин шеќер и малку исцеден сок од лимон. Кога ќе зоврие, намалете ја температурата и гответе половина час, а потоа оставете настрана да се олади.
- На тивок оган ставете го путерот да се топи и не мешајте. Тргнете од оган и отстранете ја пената, путерот внимателно ставете го во чиста чинија, а млечниот талог од дното фрлете го.
- Добиениот топен путер ставете го во сад на оган, додајте брашно, мелени бадеми и непрекинато мешајте додека смесата не добие златнокафеава боја т.е. додека не згусне и не почне да се одвојува од садот.
- Изгасете го огнот и во смесата со постојано мешање постепено додавајте го претходно приготвениот шеќерен сируп.
- Сè добро промешајте и погрижете се да нема грутки, а потоа на тивок оган повторно мешајте ја алвата додека не почне да се одвојува од садот.
- Кога ќе биде готова, тргнете ја од оган и оставете да се олади. Обликувајте бомбици, а потоа извалкајте ги во мелени бадеми и по желба додајте цимет или шеќер во прав. Пред послужување, најдобро е да ги чувате бомбиците алва во фрижидер и тоа неколку дена.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во