Рецепти
Амарети со ф’стаци Ана Ѓорова

Брзи и лесни колачиња кои се одлични за празничната трпеза, но и едноставно кога имате потреба да се засладите со вкусен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ф‘стаци(350 Грама)

Шеќер(200 Грама)

Екстракт од бадем(1 Кафена лажица)

Белка од јајце(4 )

Сол(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути + 2 часа да отстојат

  1. Мелените ф’стаци (250 грама) помешајте ги со 150 грама шеќер. Зачинете со лажичка екстракт од бадем.
  2. Од белките изматете цврст снег, додајте ја солта и преостанатиот шеќер, изматете повторно.
  3. Снегот од белки соединете го со ф’стаците и измешајте добро со лажица.
  4. Плехот обложете го со намастена хартија за печење и со помош на готварски шприц, во кој ќе ја ставите смесата, формирајте колачиња врз масната хартија со големина на орев. Колачињата правете ги малку оддалечени едно од друго за да не се залепат при печењето.
  5. Наросете исечкани ф’стаци (100 грама) врз колачињата и оставете ги околу 2 часа на собна температура да се сушат.
  6. Рерната загрејте ја на 140°C и ставете ги колачите 40 минути да се печат. Потоа оставете ги да се изладат на кујнска решетка и послужете ги.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: