Рецепти
Амарети со ф’стаци Ана Ѓорова

Брзи и лесни колачиња кои се одлични за празничната трпеза, но и едноставно кога имате потреба да се засладите со вкусен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ф‘стаци(350 Грама)

Шеќер(200 Грама)

Екстракт од бадем(1 Кафена лажица)

Белка од јајце(4 )

Сол(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути + 2 часа да отстојат

  1. Мелените ф’стаци (250 грама) помешајте ги со 150 грама шеќер. Зачинете со лажичка екстракт од бадем.
  2. Од белките изматете цврст снег, додајте ја солта и преостанатиот шеќер, изматете повторно.
  3. Снегот од белки соединете го со ф’стаците и измешајте добро со лажица.
  4. Плехот обложете го со намастена хартија за печење и со помош на готварски шприц, во кој ќе ја ставите смесата, формирајте колачиња врз масната хартија со големина на орев. Колачињата правете ги малку оддалечени едно од друго за да не се залепат при печењето.
  5. Наросете исечкани ф’стаци (100 грама) врз колачињата и оставете ги околу 2 часа на собна температура да се сушат.
  6. Рерната загрејте ја на 140°C и ставете ги колачите 40 минути да се печат. Потоа оставете ги да се изладат на кујнска решетка и послужете ги.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: