Рецепти
Амарети со ф’стаци Ана Ѓорова

Брзи и лесни колачиња кои се одлични за празничната трпеза, но и едноставно кога имате потреба да се засладите со вкусен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ф‘стаци(350 Грама)

Шеќер(200 Грама)

Екстракт од бадем(1 Кафена лажица)

Белка од јајце(4 )

Сол(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути + 2 часа да отстојат

  1. Мелените ф’стаци (250 грама) помешајте ги со 150 грама шеќер. Зачинете со лажичка екстракт од бадем.
  2. Од белките изматете цврст снег, додајте ја солта и преостанатиот шеќер, изматете повторно.
  3. Снегот од белки соединете го со ф’стаците и измешајте добро со лажица.
  4. Плехот обложете го со намастена хартија за печење и со помош на готварски шприц, во кој ќе ја ставите смесата, формирајте колачиња врз масната хартија со големина на орев. Колачињата правете ги малку оддалечени едно од друго за да не се залепат при печењето.
  5. Наросете исечкани ф’стаци (100 грама) врз колачињата и оставете ги околу 2 часа на собна температура да се сушат.
  6. Рерната загрејте ја на 140°C и ставете ги колачите 40 минути да се печат. Потоа оставете ги да се изладат на кујнска решетка и послужете ги.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: