Рецепти
Амарети со ф’стаци
Брзи и лесни колачиња кои се одлични за празничната трпеза, но и едноставно кога имате потреба да се засладите со вкусен десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ф‘стаци(350 Грама)
Шеќер(200 Грама)
Екстракт од бадем(1 Кафена лажица)
Белка од јајце(4 )
Сол(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути + 2 часа да отстојат
- Мелените ф’стаци (250 грама) помешајте ги со 150 грама шеќер. Зачинете со лажичка екстракт од бадем.
- Од белките изматете цврст снег, додајте ја солта и преостанатиот шеќер, изматете повторно.
- Снегот од белки соединете го со ф’стаците и измешајте добро со лажица.
- Плехот обложете го со намастена хартија за печење и со помош на готварски шприц, во кој ќе ја ставите смесата, формирајте колачиња врз масната хартија со големина на орев. Колачињата правете ги малку оддалечени едно од друго за да не се залепат при печењето.
- Наросете исечкани ф’стаци (100 грама) врз колачињата и оставете ги околу 2 часа на собна температура да се сушат.
- Рерната загрејте ја на 140°C и ставете ги колачите 40 минути да се печат. Потоа оставете ги да се изладат на кујнска решетка и послужете ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во