Рецепти
Англиска мока торта
Чоколадна торта со фил од кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маргарин(425 Грама)
Шеќер(175 Грама)
Јајце(7 )
Џем од јагоди(2 Супени лажици)
Брашно(175 Грама)
Црно чоколадо(175 Грама)
Прашок за печиво(1 Супена лажица)
Мелени бадеми(50 Грама)
Шеќер во прав(250 Грама)
Рендана кора од портокал(1/2 Кафена лажица)
Нескафе(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Шеќерот изматете го пенасто со 175 грама маргарин или путер и постепено со постојано мешање додајте 5 жолчки и на крајот мармаладот и стопената чоколада.
- На изматениот путер додајте му го брашното и прашакот за печиво, мелените бадеми и цврсто изматената пена од белки. Сето тоа полека измешајте го.
- Плехот за печење торта премачкајте го со маргарин, ставете го во него тестото и печете го околу 50 минути.
- За кремот пенасто изматете 250 грама омекнати путер или маргарин, 250 шеќер во прав и 2 жолчки. Со постојано мешање додајте ја изренданата кора од портокал и кафето.
- Откако ќе се испече, тортата пресечете ја хоризонтално на три дела и секој дел премачкајте го со приготвениот крем. Со истиот крем премачкајте ја тортата одозгора и од страните. Украсете ја со исечкани ореви или ф’стаци и декорирајте со фигури од готварски шприц.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во