Рецепти
Англиска пита со карамел
”Banoffee pie” англиски десерт со карамел и свежи банани што се одлична комбинација
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бисквити(300 Грама)
Путер(200 Грама)
Кондензирано млеко(350 Милилитри)
Кафеав шеќер(100 Грама)
Банана(3 )
Слатка павлака(350 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Бисквитите сомелете ги и измешајте ги со 100 грама растопен путер. Потоа распоредете ја смесата и натапкајте ја во кружен калап за торти, оставете ја настрана да се олади.
- За карамелот растопете ги останатите 100 грама путер и шеќерот во нелеплива тава. Мешајте цело време додека шеќерот се растопи (мешајте убаво и почекајте додека целосно се растопи шеќерот).
- Потоа во тавата додајте го кондезираното млеко и мешајте додека зоврие, цело време мешајте додека добиете златнокафена боја како карамела.
- Слатката павлака (ладна од фрижидер) изматете ја со миксер во шлаг.
- Карамелата истурете ја во садот врз бисквитите, одозгора ставете ги бананите исечкани на кругови, а на крај премачкајте со шлаг и декорирајте ја питата со уште банани, карамела и рендано чоколадо или чоколадни трошки.
- Пред послужување ставете ја најмалку 2 часа во фрижидер да се олади.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во