Рецепти
Ароматичен сутлијаш Ана Ѓорова

Малку поинаков рецепт за сутлијаш со арома на лимон

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер(250 Грама)

Ориз(250 Грама)

Млеко(1 Литар)

Бренди(1 чашка за ракија )

Жолчка од јајце(1 )

Стапче цимет(1 )

Лимон(1 )

Путер(50 Грама)

Сол(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Во тенџере со солена вода сварете го оризот на тивок оган додека водата целосно испари.
  2. Кога ќе испари водата, додајте го стопленото млеко (тргнете настрана 1/2 чаша), изренданата кора од лимонот, шеќерот и половина од путерот. Гответе 30 минути со постојано мешање.
  3. Потоа додајте го брендито, жолчката (претходно малку изматена со виљушка заедно со 1/2 чаша млеко), циметот и останатот путер. Ако употребувате стапче цимет, отстранете го на крајот од варењето.
  4. Гответе уште 30 минути со мешање.
  5. Послужете го сутлијашот оладен со шеќер во прав, цимет и јатки по желба.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: