Рецепти
Ароматично телешко месо Ана Ѓорова

Маринирано печено телешко месо со цимет, портокал и бренди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути

  1. Во една тава ставете ги брендито, сокот од половина портокал, половина од ѓумбирот и 5 ловорови листа. Додајте го месото и оставете го да се маринира еден час превртувајќи го повремено.
  2. Потоа исцедете го од маринадата, истапкајте го со салфета, посипете го со ренданата кора од портокал, малку цимет, сол и бибер. Премачкајте го месото со свинска маст и завиткајте го во ролат, па врзете го со конец. Помеѓу конецот ставете ги стапчињата цимет.
  3. Намастете една тава со 2 лажици масло, ставете го месото завиткано во ролат и полијте 3 лажици масло. Додајте ги ловоровите листови и останатиот ѓумбир, како и 1,5 дл супа.
  4. Печете го месото на 190 степени околу 50 минути поливајќи го повремено со сосот од печењето. Оставете го да отстои 5 минути пред сервирање.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: