Рецепти
Ароматично телешко месо Ана Ѓорова

Маринирано печено телешко месо со цимет, портокал и бренди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути

  1. Во една тава ставете ги брендито, сокот од половина портокал, половина од ѓумбирот и 5 ловорови листа. Додајте го месото и оставете го да се маринира еден час превртувајќи го повремено.
  2. Потоа исцедете го од маринадата, истапкајте го со салфета, посипете го со ренданата кора од портокал, малку цимет, сол и бибер. Премачкајте го месото со свинска маст и завиткајте го во ролат, па врзете го со конец. Помеѓу конецот ставете ги стапчињата цимет.
  3. Намастете една тава со 2 лажици масло, ставете го месото завиткано во ролат и полијте 3 лажици масло. Додајте ги ловоровите листови и останатиот ѓумбир, како и 1,5 дл супа.
  4. Печете го месото на 190 степени околу 50 минути поливајќи го повремено со сосот од печењето. Оставете го да отстои 5 минути пред сервирање.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: