Рецепти
Ароматично телешко месо
Маринирано печено телешко месо со цимет, портокал и бренди
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко месо(800 Грама)
Бренди(1 Децилитар)
Бистра зеленчукова супа(2 Децилитри)
Ловоров лист(10 )
Корен од ѓумбир(4 сантиметри )
Портокал(2 )
Свинска маст(120 Грама)
Стапче цимет(8 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути
- Во една тава ставете ги брендито, сокот од половина портокал, половина од ѓумбирот и 5 ловорови листа. Додајте го месото и оставете го да се маринира еден час превртувајќи го повремено.
- Потоа исцедете го од маринадата, истапкајте го со салфета, посипете го со ренданата кора од портокал, малку цимет, сол и бибер. Премачкајте го месото со свинска маст и завиткајте го во ролат, па врзете го со конец. Помеѓу конецот ставете ги стапчињата цимет.
- Намастете една тава со 2 лажици масло, ставете го месото завиткано во ролат и полијте 3 лажици масло. Додајте ги ловоровите листови и останатиот ѓумбир, како и 1,5 дл супа.
- Печете го месото на 190 степени околу 50 минути поливајќи го повремено со сосот од печењето. Оставете го да отстои 5 минути пред сервирање.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во