Рецепти
Бабини кифлички Ана Ѓорова

Кифлите се без фил, па може да ги направите солени со фил од сирење или урда или благи кифли со мармалад или крем

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(1 )

Масло(100 Милилитар)

Шеќер(1 Супена лажица)

Квасец(1 коцка )

Сол(малку )

Млеко(400 Милилитри)

Брашно(по потреба )

Јајце(1 за премачкување )

Сусам(за наросување )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Се замесува тесто од состојките и се остава да нарасне околу 30 минути.
  2. Од тестото се прават топчиња поголеми од орев.
  3. Топчињата се расукуваат по должина и на нив се прават 3 засеци.
  4. Потоа се завиткуваат во форма на кифла и се редат во подмачкана тепсија.
  5. Се оставаат да нараснат уште 10-тина минути.
  6. Кифлите одозгора се премачкуваат со претходно изматено јајце и се наросуваат со сусам.
  7. Се печат во загреана рерна на 220 степени додека заруменат.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: