Рецепти
Бабини кифлички
Кифлите се без фил, па може да ги направите солени со фил од сирење или урда или благи кифли со мармалад или крем
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(1 )
Масло(100 Милилитар)
Шеќер(1 Супена лажица)
Квасец(1 коцка )
Сол(малку )
Млеко(400 Милилитри)
Брашно(по потреба )
Јајце(1 за премачкување )
Сусам(за наросување )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Се замесува тесто од состојките и се остава да нарасне околу 30 минути.
- Од тестото се прават топчиња поголеми од орев.
- Топчињата се расукуваат по должина и на нив се прават 3 засеци.
- Потоа се завиткуваат во форма на кифла и се редат во подмачкана тепсија.
- Се оставаат да нараснат уште 10-тина минути.
- Кифлите одозгора се премачкуваат со претходно изматено јајце и се наросуваат со сусам.
- Се печат во загреана рерна на 220 степени додека заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во