Рецепти
Бабини кифлички Ана Ѓорова

Кифлите се без фил, па може да ги направите солени со фил од сирење или урда или благи кифли со мармалад или крем

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(1 )

Масло(100 Милилитар)

Шеќер(1 Супена лажица)

Квасец(1 коцка )

Сол(малку )

Млеко(400 Милилитри)

Брашно(по потреба )

Јајце(1 за премачкување )

Сусам(за наросување )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Се замесува тесто од состојките и се остава да нарасне околу 30 минути.
  2. Од тестото се прават топчиња поголеми од орев.
  3. Топчињата се расукуваат по должина и на нив се прават 3 засеци.
  4. Потоа се завиткуваат во форма на кифла и се редат во подмачкана тепсија.
  5. Се оставаат да нараснат уште 10-тина минути.
  6. Кифлите одозгора се премачкуваат со претходно изматено јајце и се наросуваат со сусам.
  7. Се печат во загреана рерна на 220 степени додека заруменат.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: