Рецепти
Баклава со печени кикирики Ана Ристеска

Едноставна баклава со кикирики која може да ја прелиете со чоколаден прелив пред послужување

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Кикирики(несолени 500 Грама)

Шеќер(800 Грама)

Маргарин(1 )

Масло(150 Грама)

Шеќер(800 грама за шербетот )

Вода(400 милилитри за шербетот )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути

  1. Во помало тенџере се редат 3 кори, па се посипуваат со мелени печени кикирики по целата површина. Потоа повторно се редат кори, па кикирики, а на крајот се завршува со три кори.
  2. Се сече целата тава на триаголници и се полева со растопениот маргарин и маслото. Се пече на 200 степени додека да добие жолтеникава боја. Потоа се намалува на 100 степени и се суши околу 1 час.
  3. Шербетот го правиме со шеќерот и водата, и треба да проврие само 5 мин. Топлата баклава се полева со топол шербет. Тавата се враќа во рерна и се исклучува. Стои неколку часа пред да се служи.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: