Рецепти
Баклава со печени кикирики
Едноставна баклава со кикирики која може да ја прелиете со чоколаден прелив пред послужување
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Кикирики(несолени 500 Грама)
Шеќер(800 Грама)
Маргарин(1 )
Масло(150 Грама)
Шеќер(800 грама за шербетот )
Вода(400 милилитри за шербетот )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути
- Во помало тенџере се редат 3 кори, па се посипуваат со мелени печени кикирики по целата површина. Потоа повторно се редат кори, па кикирики, а на крајот се завршува со три кори.
- Се сече целата тава на триаголници и се полева со растопениот маргарин и маслото. Се пече на 200 степени додека да добие жолтеникава боја. Потоа се намалува на 100 степени и се суши околу 1 час.
- Шербетот го правиме со шеќерот и водата, и треба да проврие само 5 мин. Топлата баклава се полева со топол шербет. Тавата се враќа во рерна и се исклучува. Стои неколку часа пред да се служи.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во