Рецепти
Баклава со печени кикирики Ана Ристеска

Едноставна баклава со кикирики која може да ја прелиете со чоколаден прелив пред послужување

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Кикирики(несолени 500 Грама)

Шеќер(800 Грама)

Маргарин(1 )

Масло(150 Грама)

Шеќер(800 грама за шербетот )

Вода(400 милилитри за шербетот )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути

  1. Во помало тенџере се редат 3 кори, па се посипуваат со мелени печени кикирики по целата површина. Потоа повторно се редат кори, па кикирики, а на крајот се завршува со три кори.
  2. Се сече целата тава на триаголници и се полева со растопениот маргарин и маслото. Се пече на 200 степени додека да добие жолтеникава боја. Потоа се намалува на 100 степени и се суши околу 1 час.
  3. Шербетот го правиме со шеќерот и водата, и треба да проврие само 5 мин. Топлата баклава се полева со топол шербет. Тавата се враќа во рерна и се исклучува. Стои неколку часа пред да се служи.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: