Рецепти
Баклава со печени кикирики Ана Ристеска

Едноставна баклава со кикирики која може да ја прелиете со чоколаден прелив пред послужување

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Кикирики(несолени 500 Грама)

Шеќер(800 Грама)

Маргарин(1 )

Масло(150 Грама)

Шеќер(800 грама за шербетот )

Вода(400 милилитри за шербетот )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути

  1. Во помало тенџере се редат 3 кори, па се посипуваат со мелени печени кикирики по целата површина. Потоа повторно се редат кори, па кикирики, а на крајот се завршува со три кори.
  2. Се сече целата тава на триаголници и се полева со растопениот маргарин и маслото. Се пече на 200 степени додека да добие жолтеникава боја. Потоа се намалува на 100 степени и се суши околу 1 час.
  3. Шербетот го правиме со шеќерот и водата, и треба да проврие само 5 мин. Топлата баклава се полева со топол шербет. Тавата се враќа во рерна и се исклучува. Стои неколку часа пред да се служи.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: