Рецепти
Балкава од мак (посно)
Домашна посна баклава со мак, ореви и цимет како идеја десерт за велигденските пости
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Мелени ореви(150 Грама)
Афион(150 Грама)
Цимет(1 Супена лажица)
Шеќер(300 Грама)
Вода(1/2 Литар)
Лимон(1 )
Ванилин шеќер(1 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути
- Плехот во кој ќе ја печете балкавата намачкајте го со масло и во него ставете две кори попрскани со масло.
- Корите посипете ги со фил од ореви, мак и кесичка цимет.
- Така редете ги најизменично намастените кори, па филот и така се додека не се потрошат сите состојки.
- На крајот завршете со две кори. Баклавата исечете ја со остар нож на коцки, прелијте ја со масло и ставете ја да се пече во загреана рарна околу 50 минути.
- Печената баклава прелијте ја со подоладениот сируп од 300 г шеќер, 1/2 л вода, 1 кесичка ванилин шеќер и сок од 1 лимон.
- Вратете ја во исклучената рерна. Баклавата извадете ја по 15 минути и служете ја ладна.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во