Рецепти
Балкава од мак (посно) Ана Ристеска

Домашна посна баклава со мак, ореви и цимет како идеја десерт за велигденските пости

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Мелени ореви(150 Грама)

Афион(150 Грама)

Цимет(1 Супена лажица)

Шеќер(300 Грама)

Вода(1/2 Литар)

Лимон(1 )

Ванилин шеќер(1 )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути

  1. Плехот во кој ќе ја печете балкавата намачкајте го со масло и во него ставете две кори попрскани со масло.
  2. Корите посипете ги со фил од ореви, мак и кесичка цимет.
  3. Така редете ги најизменично намастените кори, па филот и така се додека не се потрошат сите состојки.
  4. На крајот завршете со две кори. Баклавата исечете ја со остар нож на коцки, прелијте ја со масло и ставете ја да се пече во загреана рарна околу 50 минути.
  5. Печената баклава прелијте ја со подоладениот сируп од 300 г шеќер, 1/2 л вода, 1 кесичка ванилин шеќер и сок од 1 лимон.
  6. Вратете ја во исклучената рерна. Баклавата извадете ја по 15 минути и служете ја ладна.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: