Рецепти
Банички со спанаќ
Баничките можете да ги направите и со друг фил – со блитва, урда, сирење или со мелено месо. Нема да погрешите со било што да ги направите 🙂
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(700 Грама)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Квасец(1/2 коцка )
Спанаќ(1/2 Килограм)
Јајце(4 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Од брашното, шеќерот, солта, топлата вода и квасецот замесуваме убаво и мазно тесто.
- Тестото го делиме на 8 топчиња, од нив расукуваме 8 мали корички кои ги премачкуваме со масло.
- Ги оставаме да отстојат 10-15 минути.
- За тоа време го приготвуваме филот, така што во садот го ставаме измиениот и исчистен спанаќ, ставаме 4 јајца и малку сол.
- По 15 минути, скоја коричка ја тегнеме во голема кора.
- Врз кората ставаме од филот, попрскуваме со масло и ја виткаме во баничка.
- Така постапуваме и со преостанатите корички. Ги редиме во плех и ги печеме на 200 степени околу половина час.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во