Рецепти
Баварска торта Ана Ристеска

Лесен десерт кој не содржи ниту грам шеќер, а на специфичниот кремаст вкус нема да може лесно да му одолеете.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црно чоколадо(240 Грама)

Путер(50 Грама)

Жолчка од јајце(9 )

Белка од јајце(9 )

Шеќер(180 Грама)

Млеко(250 Милилитри)

Желатин(1 Пакување)

Слатка павлака(200 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Загрејте ја рерната на 180 степени. Растопете го чоколадото на пареа, додајте го путерот и измешајте.
  2. Со миксер убаво изматете 5 жолчки со 20 грама шеќер.
  3. Белките матете ги со 60 грама шеќер додека не се направи цврста пена.
  4. Потоа во белките додајте ги жолчките и рачно матете, а по нив додајте го и растопеното чоколадо.
  5. Истурете ја смесата во калап намачкан со путер и печете 30 минути. Извадете го тестото од рерна и додека се лади подгответе го филот.
  6. Ставете 50 грама од шеќерот во млекото и ставете ги на рингла да се загреат, а останатите 50 грама ставете ги во 4 жолчки и изматете ги.
  7. Смесата од јајца и шеќер постепено додавајте ја во млекото и варете на потивок оган додека истата не се згусне. Потоа, тргнете го кремот од јајца и млеко од ринглата и оставете да се олади.
  8. Желатинот подгответе го според упатството на пакувањето, со тоа што една лажица вода ќе ја замените со една лажица ликер од вишни.
  9. Изматете ја слатката павлака во шлаг.
  10. Растопениот желатин измешајте го со изматениот шлаг, а потоа целата смеса додајте ја во кремот од јајца, капнете неколку капки екстракт од бадеми и измешајте со лажица.
  11. Врз печеното тесто прелијте го кремот и оставете го во фрижидер да се олади (задолжително до утрешниот ден). Тортата може да ја украсите со парченца чоколадо или какао во прав.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: