Рецепти
Бел млечен пудинг
Интересен десерт од млеко и бадеми
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути + 5 часа во фрижидер
- Ставете ги листовите желатин во еден сад со ладна вода да отстојат 15 минути.
- Бадемите ставете ги 1 минута во зовриена вода, исцедете ги, излупете ги и сомелете ги.
- Ставете ги мелените бадеми во ситна газа, заврзете ја газата и ставете ја во сд со 2 дл млака вода. Оставете ги така 1 час или додека да добиете „млечна“ вода.
- Потоа извадете ја газата и добро исцедете ја со притискање за да се истисне цела вода од бадемите.
- Млекото од бадеми измешајте го со млекото, шеќерот, малку цимет и кората од лимон, па варете го 15 минути на тивок оган со постојано мешање.
- Отстранете ја кората од лимон, додајте го желатинот кој претходно сте го ставиле да омекне во вода и сте го исцедиле.
- Течноста сипете ја во калап со зафатнина од 1,5 л и оставете во фрижидер 5 часа.
- Пудингот сервирајте го посипан со цимет.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во