Рецепти
Бел млечен пудинг Ана Ѓорова

Интересен десерт од млеко и бадеми

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бадеми(350 Грама)

Млеко(8 Децилитри)

Шеќер(180 Грама)

Лимон(1 )

Цимет

Желатин(10 листови )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути + 5 часа во фрижидер

  1. Ставете ги листовите желатин во еден сад со ладна вода да отстојат 15 минути.
  2. Бадемите ставете ги 1 минута во зовриена вода, исцедете ги, излупете ги и сомелете ги.
  3. Ставете ги мелените бадеми во ситна газа, заврзете ја газата и ставете ја во сд со 2 дл млака вода. Оставете ги така 1 час или додека да добиете „млечна“ вода.
  4. Потоа извадете ја газата и добро исцедете ја со притискање за да се истисне цела вода од бадемите.
  5. Млекото од бадеми измешајте го со млекото, шеќерот, малку цимет и кората од лимон, па варете го 15 минути на тивок оган со постојано мешање.
  6. Отстранете ја кората од лимон, додајте го желатинот кој претходно сте го ставиле да омекне во вода и сте го исцедиле.
  7. Течноста сипете ја во калап со зафатнина од 1,5 л и оставете во фрижидер 5 часа.
  8. Пудингот сервирајте го посипан со цимет.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: